Гърция орязва ранното пенсиониране и въвежда по-големи данъци

OFFNews 22 юни 2015 в 18:50 7404 3

Гръцкият парламент.

Заседанието на еврогрупата относно финансовия дълг и реформите на Гърция приключи след двучасов дебат, съобщават световните агенции.

Предложенията, дадени от Атина, ще бъдат разгледани и обсъдени подробно, преди да се приемат или отхвърлят, стана ясно от изказванията на членовете на групата.

Предстои финансовите министри от еврозоната да се срещнат още веднъж през седмицата, за да дискутират въпроса. Засега обаче мнението им за предложените реформи е положително.

Южната ни съседка е дала няколко предложения за реформи, чрез които да се помири с международните си кредитори, отнасящи се до ДДС, предсрочното пенсиониране, съкращения в отбраната и увеличенията на данъци. Ако бъдат приети, промените ще позволят на Гърция да задоволи голяма част от бюджетните си нужди.

Последното предложение на Атина бе отхвърлено от ЕС, ЕЦБ и МВФ, като засега разликата между бюджетните икономии на правителството на Ципрас и исканията на кредиторите е 900 милиона евро.

Според местни вестници Ципрас е готов да вдигне ДДС-то на хотелите от 6,5% на 13%, а на ресторантите с 10%, скачайки на общо 23 процента данък добавена стойност. Последното обаче все още се обмисля, както и повторното увеличение на данъците и въвеждането на извънреден данък върху печалбите на фирми, надхвърлящи 500 000 евро, а не един милион, както бе първоначално предложено. Обмисля се и по-висок данък за хората с годишен приход от над 30 000 евро.

Атина също така се е съгласила да не налага най-ниската ставка от 6% на ДДС лекарства, книги и билети за театър.

В началото на 2016 г. Атина е премахне механизмите за предсрочно пенсиониране, а допълнителните пенсии над 1000 евро ще бъдат редуцирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews