Гърция няма да може да плати на МВФ

Ивайло Анев 20 май 2015 в 20:51 12931 8

Гърция няма да успее да извърши плащане към Международния валутен фонд, чийто падеж е на 5 юни, без споразумение с нейните международни кредитори, заяви парламентарният говорител на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис, предаде Ройтерс.

През юни Гърция ще трябва да направи плащания за 1,5 милиарда евро към МВФ, а преговорите с ЕС и МВФ за спасителна помощ срещу реформи продължават. 

"Сега е моментът, когато преговорите назряват. Сега е моментът на истината, на 5 юни", каза Филис пред телевизия Антена 1. "Ако няма споразумение дотогава, което да се занимае с настоящия финансов проблем, те няма да получат никакви пари", добави той.

Преговорите с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд се проточват вече четири месеца. Успешното им финализиране би отключило помощ в размер на 7,2 милиарда евро, но преговорите зациклиха около реформите за пенсионното осигуряване и пазара на труда, предложени от кредиторите.

Филис обяви, че правителството цели споразумение, което не включва повече намаление на пенсиите и позволява поддържането на по-малък бюджетен излишък и и преструктуриране на дълга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови