Гърция гласува на референдум

OFFNews 05 юли 2015 в 06:00 5825 6

Гърция гласува днес на референдум за това дали правителството на Алексис Ципрас да приеме офертата на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ.

Въпросът, на който гърците трябва да отговорят с "да" или "не", е: "Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?".

Първоначално премиерът Алексис Ципрас категорично отхвърли предложенията на ЕС. След това обаче той се съгласи със спасителния план на кредиторите с "малки корекции". Сред тях са запазване на специалната 30-процентна отстъпка за гръцките острови, много от които се намират в отдалечени и трудни за снабдяване райони. Освен това Ципрас настоява още да се забавят част от пенсионните реформи. Гръцкият премиер настоява и социалните добавки за бедните пенсионери да бъдат намалявани постепенно до края на 2019 г., което е доста по-голям период от предложенията на кредиторите. Освен това Ципрас настоява отрязването на разходите за отбрана да се случи до 2017 г., а не до края на тази година, каквото е искането на ЕС.

След като въпросът за референдума беше посочен, много европейски институции обявиха, че запитването е безсмислено, тъй като гръцките граждани не са запознати с конкретното предложение в детайли. Освен това предложението от 25 юни вече не е валидно, тъй като след това бяха обсъждани други варианти.

Премиерът Ципрас обаче настоя за провеждането на референдум, макар че резултатът ще е само пожелателен. Той многократно призова гърците да гласуват с "не", като по този начин не се съгласят "с шантажа на Европа", който според гръцкото правителство може да се сравни дори с тероризъм спрямо страната.

Финансовият министър Янис Варуфакис обяви, че ще подаде оставка, ако гърците гласуват с "да". Ципрас също подчерта, че от изхода на референдума ще зависи съдбата на правителството.

Това е една от причините експертите да посочват, че гърците ще гласуват с "да" или "не" в зависимост от това дали подкрепят или не правителството на Ципрас, както и дали искат Гърция да остане в еврозоната.

Независимо от изхода на референдума обаче, Гърция все пак ще трябва да намери начин да се разплати с кредиторите.

След като Атина пропусна плащането на дълга си към Международния валутен фонд, Фондът има по закон правото да си поиска всички отпуснати средства в размер на около 145 млрд. евро.

Най-големият кредитор на Гърция - Европейският фонд за финансова стабилност, обяви в петък, че страната вече е във фалит. Въпреки това от фонда посочиха, че няма да си искат веднага отпуснатите на Гърция милиарди, но си запазват правото да го направят във всеки един момент.

От своя страна, гръцкият премиер Алексис Ципрас уверено заяви, че споразумение с кредиторите ще има 48 часа след референдума.

Това е първият референдум за тях от 40 години насам. Изборният ден започна в 7.00 часа и ще продължи до 19.00 часа.

Вие също може да изкажете мнението си, гласувайки в новата ни анкета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови