Гръцките банки няма да отворят в понеделник

OFFNews 28 юни 2015 в 23:40 5583 9

Снимка EPA

Гръцките банки и фондовата борса няма да отворят в понеделник и ще останат затворени цяла седмица, реши правителството в Атина.

Очаква се да бъде определен дневен лимит за теглене от банкоматите, както и да се въведат ограничения, като забрана за банкови преводи в чужбина и тегления от банкомати.

В обръщение към нацията премиерът Алексис Ципрас заяви, че това е резултат от действията на Европейската централна банка.

Според по-ранни информации на "Файненшъл таймс" Гърция планира да наложи ограничения на банковите преводи, тегленията от банкомати, осребряването на чекове и ранния достъп до срочни депозити.

Тази вечер премиерът Алексис Ципрас свика извънредно съвещание по въпроса за дълга на страната. За затварянето на банките съобщи и шефът на "Пиреус банк" Антимос Томопулос след заседанието.

На излизане от заседанието журналисти попитаха Варуфакис дали ще бъдат наложени ограничения и мерки за контрол върху капиталовите потоци. "Това е въпрос, който ще трябва да проработим тази нощ със съответните институции тук, в Гърция, и с Европейската централна банка във Франкфурт", отговори той.

Междувременно гръцкият парламент одобри идеята на премиера Ципрас за референдум за спасителния план, който трябва да се проведе на 5 юли.

"Страната, в която се е родила демокрацията, няма да иска разрешение от г-н Шойбле и г-н Дейселблум разрешение да даде глас на народната воля. Референдумът, на който народът ще реши собственото си бъдеще, ще се проведе, независимо дали нашите партньори го искат или не.", заяви Алексис Ципрас.

Партньорите от своя страна оставиха вратата отворена за преговори.

"Ще продължаваме на работим с Гърция. Могат да се случат много неща, възможни са много сценарии.", каза председател на еврогрупата Йерун Дейселблум. Френският премиер Манюел Валс също заяви, че споразумението остава възможно.

Въпреки това кредиторите отказаха да удължат помощната програма за Гърция след юни.

Според шефа на МВФ Кристин Лагард референдумът няма да има юридическа стойност, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни, а гърците ще гласуват едва на 5 юли, когато офертата вече няма да е в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!