"Гласът на Русия" заговори за нова държава на Балканите: Република Сръбска

OFFNews 21 март 2014 в 15:23 42033 10

Баня Лука. Снимка: wikimedia

С времето на картата на света може да се появи нова независима държава - Република Сръбска. Сега тя е част от Босна и Херцеговина.

Това се посочва във фичър на държавното радио Голос России. Препечатваме го без съкращения:

Лидерът на Република Сръбска Милорад Додик последователно отстоява идеята за нейната независимост. При това, както твърдят експертите, юридическите основания за обявяването на независимостта на Баня Лука са много по-големи, отколкото тези на Косово.

„Щом международната общност даде право на Косово да бъде независимо, това открива възможност някога и Република Сръбска да стане независима”. Това изявление направи преди година Милорад Додик. А в началото на 2008 г., когато Додик бе премиер, парламентът на Република Сръбска прие резолюция, в която се казва, че босненските сърби могат да излязат от състава на Босна и Херцеговина, ако повечето страни-членки на ООН и държавите от ЕС да признаят независимостта на Косово. До края на 2012 г. тези условия бяха изпълнени.

Баня Лука има много причини да се стреми към развод със Сараево. Самата Босна и Херцеговина за много живеещи в нея сърби е изкуствено образувание. При това Република Сръбска е икономически най-развитата част от тази държава. Необходимостта да се координират всички важни решения, не само на федерално ниво, но също така и с представителите на ЕС, жителите на Република Сръбска възприемат като ненужно бреме. Има и други обстоятелства, които подтикват Баня Лука да обяви суверенитет, разказа експертът Елена Пономарьова:

- Когато през 1995 г. беше подписано Дейтънското споразумение, в него бяха определени положенията, които дават относителна свобода на Република Сръбска. Сега там протича така наречената мека ревизия на Дейтънските споразумения, което всъщност означава загубата дори на тази малка част от суверенитета, която има Република Сръбска. Това се отразява, например, непосредствено на избора на партньори. Република Сръбска се интересува от развитието на енергийното сътрудничество с руските компании. От своя страна, западните страни, особено с оглед на събитията около Крим, се опитват по всякакъв начин да блокират това. Такъв натиск, разбира се, не устройва Република Сръбска.

Трябва да добавим, че в самата Баня Лука също следиха събитията в Крим с голям интерес.

„Решението за независимостта на Косово беше прието от група физически лица, определящи се като парламент, но в действителност той не включваше представители на цялата територия”, - каза Милорад Додик. След което добави, че провъзгласяването на суверенитета на Крим е законно, тъй като „това е било решението на народа”. Според Додик, жителите на Крим са изразили мнението си в съответствие с всички международни стандарти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!