Германия позволи фракинга на шистов газ, но при строги правила

Мира Даскалова 01 април 2015 в 22:42 4420 8

Снимка: Дойче Веле

Германското правителство реши да разреши фракинга на шистов газ, но само при спазването на стриктни правила и за проучвателни цели. Въпреки това депутатите критикуваха законопроекта като не достатъчно строг, съобщава "Дойче Веле".

В предложението на немския кабинет се посочва, че фракингът ще бъде забранен в определени зони като природни паркове, райони с питейни или подпочвени води, а освен това не трябва да се провежда на дълбочина по-голяма от 3000 метра. Мюнхенският вестник "Зюддойче цайтунг" обяснява, че в момента находищата на шистов газ в Германия, които представляват икономически интерес, са намират между един и два километра дълбочина.

Въпреки това законопроектът допуска изключения, като например научни изследвания, и то не елиминира възможността за фракинг с търговска цел след 2018 г.

Германската общественост продължава да бъде негативно настроена - това се отнася особено за природозащитниците. Има  обаче и силна съпротива в редиците на самата управляваща коалиция, която държи 504 от общо 631 места в Бундестага. 

"Много от моите колеги народни представители не могат да гласуват за законопроекта в сегашния му вариант. Не можем да допуснем безразборно тестване на немска територия. Вярваме, че трябва да определим допустими количество свързано с геоложките условия", коментира Андреас Матфелд, депутат от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. 

Някои от членовете на немската социалдемократическа партия, която е коалиционен партньор на християндемократите, също поискаха промени в предложения законопроект. 

В същото време Сдружението на германската индустрия (BDI) заяви, че новите условия са прекалени и предупреди, че могат доведат до увеличаване на зависимостта на страната от вноса на енергия, когато нарастват геополитическите притеснения, най-вече заради конфликта в Украйна. 

Миналата година руският газ е осигурил 37% от потреблението в Германия. Само 12% са били покрити от собствени резерви. Преди 10 години този дял е бил около 20 на сто. 

Във Франция и България има мораториум над фракинга, във Великобритания пък регулациите са много строги, отбелязва "Ройтерс".

Фракинг или хидравличното разбиване представлява процес при, който се изстрелва микс от вода, пясък и химикали дълбоко в земните пластове, за да освободят нефт и газ. Критиците му твърдят, че вреди на околната среда и може да замърси питейната вода. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови