Газпром: Край с Южен поток, България изгуби 3 милиарда евро и 6000 работни места

"ЕС направо подари на Турция газовото кранче към Европа"

OFFNews 06 декември 2014 в 15:16 31355 68

Алексей Милер

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер пред руския ТВ канал "Вести".

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, категоричен е Милер.

"Що се отнася до България - без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", заяви ръководителят на "Газпром". 

Милер каза, че откровеното блокиране на „Южен поток” е целенасочена политика на ЕС. По думите му отказът от проекта не е свързан с условията на ЕК за третия енергиен пакет, а причината е, че България не е разрешила строителството му.

Той твърди, че концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той. 

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа. Анкара вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви Милер.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, твърди шефът на "Газпром".

Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!