В лагера за убийци на Ислямска държава

OFFNews 20 юли 2015 в 17:41 22058 15

Снимка dailymail.co.uk

Отвлечено от членове на Ислямска държава и успяло да избяга от тренировъчния им лагер за убийци 14-годишно момче разказва какво е да бъдеш обучаван да отнемаш човешки животи.

В началото на всички деца в лагера им се показват видеата с обезглавяванията, които се появяват и в интернет, а след това им се обяснява, че някой ден и те ще се занимават с това, разказва момчето пред Асошиейтед Прес, цитирано от foxnews.com.

Когато терористите от Ислямска държава нахлули в градовете на язидите в Северен Ирак миналия август, те избили мъжете, отвлекли момичетата и жените, а момчетата били затворени за "преобучаване". Принудили ги да приемат исляма и да станат джихадистки бойци.

Яхия, както е наречено детето от своите похитители, малкото му братче и майка им били заловени заедно със стотици язиди. Те били отведени в Ракка, където децата са затворени в тренировъчен лагер. 

От самото начало започнаха да ни учат на практика. Учиха ни как да държим меч и как да удряме с него. На всичките над 120 момчета в лагера даваха кукла и меч, като наставлението e куклата да се обезглави, обяснява Яхия, чието истинско име е запазено в тайна.

14-годишното момче не се е справило със задачата. Удряло 3-4 пъти по врата на куклата и я накълцало, вместо да я обезглави. 

Показваха ми и как мога да застрелям някого от близко разстояние. В рамките на упражненията двамата братя били принуждавани да се бият помежду си. Яхия дори избил зъб на 10-годишния си брат по време на тренировките. 

Треньорът ми каза, че ако не го направя, ще ме убие. Биеха ни и ни казаха, че така ще станем по-силни, казва той.

Момчето прекарало в тренировъчния лагер 5 месеца, като децата били тренирани по 10 часа на ден. В това се включвали тренировки с оръжия и учене на Корана. Джихадистите го убеждавали, че язидите са „мръсни“ и трябва да бъдат избити.

Видеа от подобни тренировъчни лагери показват как момчета пълзят под бодлива тел и стрелят с оръжие. Някои са толкова малки, че когато стреля, цялото му тяло отскача с няколко сантиметра назад заради отката.

Ислямска държава твърди, че има стотици такива тренировъчни лагери. 

По данни на Сирийската организация за защита на правата на човека най-малко 1100 сирийски деца под 16-годишна възраст са се присъединили към Ислямска държава. Най-малко 52 деца са убити в бой, в това число и 8 деца, загинали в самоубийствени атентати.

Видеа, разпространени от Ислямска държава миналата седмица, показват момче да обезглавява сирийски войник под надзора на по-възрастен член на организацията, както и 25 деца непоколебимо да разстрелват 25 сирийски пленници.

В училища и джамии екстремистите облъчват децата с идеите и доктрините си, като често ги обръщат срещу родителите им.

Яхия, който е избягал заедно с братята си от лагера, вече се намира при майка си в иракския град Дахук. При бягството си той е подканил и свой приятел да тръгне с него, но той му е отказал, като му е обяснил, че вече е мюсюлманин и ислямът му харесва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!