В САЩ планират да пуснат световна телевизия на руски

ОFFNews 20 август 2014 в 18:10 3684 4

Нюзрум на BBG.

Снимка Wikimedia.

Нюзрум на BBG.

САЩ обмисля да създаде сателитна мрежа на руски език, която да може да бъде гледана по цял свят, пише "RT".

Една от причините е, че Русия изпраща своите послания по света както на руски, така и на английски (Russia Today / "Русия днес"), обхващайки публика по цял свят. Предложението е дошло по време на обсъждането на кризата в Украйна и информационната война, която се развива паралелно с нея.

"Нека да изработим план колко ще струва това и как да създадем нещо, което да се съревновава с "Русия днес", нека след това отидем в Белия дом с отговорите на тези въпроси и да видим дали може да се направи", заяви Джефри Шел от управителния съвет за радио и телевизия на САЩ (BBG). Той добави, че за правителство като щатското и за нация като американската визията за непрекъснат рускоезичен видеоканал не е нещо непостижимо.

Съветникът по външна политика на Обама - Бен Роудс, който взе участие на срещата, коментира, че сегашното развитие на нещата около Украйна показва колко е нараснала конкуренцията в международното предаване на новини. "Русия днес" например достига до доста голяма публика и трябва да помислим за начина, по който САЩ комуникира, и какви стъпки можем да направим в посока на това да разпространяваме все повече информация във все по-ожесточената медийна среда", каза Роудс.

"Пожелавам им късмет", е казала пред The Hollywood Reporter изпълнителният редактор на руската телевизия Russia Today Маргарита Симонян. Руската медия твърди, че е гледана от повече от 600 млн. души в над 100 страни по светар а миналата година каналът на телевизията в YouTube стана първият, набрал 1 милиард гледания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови