Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В Гърция чакат оставката на Ципрас днес

OFFNews 20 август 2015 в 09:25 5856 8

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се очаква да подаде оставка днес, прогнозират местни медии, цитирани от Нова тв. 

Гръцкият парламент ще бъде разпуснат веднага, а предсрочните избори ще се проведат най-вероятно на 20 септември. Прогнозите за оставката на Ципрас идват на фона на одобрения вчера пакет от помощи за 86 милиарда евро, пишат още медиите в южната ни съседка

Около Ципрас са се оформили две групи съветници, като едните го натискат да проведе изборите между 20 и 27 септември, така че правителството да преодолее вътрешния разрив на СИРИЗА. Другата група препоръчва урните да не се отварят преди началото на октомври, така че правителството да има шанс да изпълни своя нов договор за спасяване с кредиторите, изграждане на доверие с тях и може би да изчисти програмата с някои корекции.

“Ясно е, че има въпроси, с които трябва да се справим, заяви говорителката на правителството Олга Геровасили. - Това са въпроси, които са свързани със стабилността на правителството и до каква степен то е в състояние да гарантира функционирането на парламента и самото правителство.”. 

Нейните коментари дойдоха малко преди борда на управителите на Европейски механизъм за стабилност да одобри тригодишна програма за 86 милиарда евро за Гърция. Първият транш от 13 милиарда пристига днес, като ще трябва да покрие неотложни плащания по падеж на еврооблигации и МВФ. 

Междувременно Ципрас писа до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц с искането Европарламента да влезе като гарант по сделката, като най-върховен демократичен орган в Европа. Искането на Ципрас ще бъде разгледано в неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews