В Германия съдят етнически косоварец за членство в "Ислямска държава"

ОFFNews 16 септември 2014 в 15:47 3635 3

Подсъдимият чака своя съдебен процес.

Снимка REUTERS/RALPH ORLOWSKI.

Подсъдимият чака своя съдебен процес.

В съда във Франкфурт започна дело срещу 20-годишен мъж, обвинен миналата година, че се е присъединил към "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, съобщи "Ройтерс".

Крешник Б. е роден в Германия, но семейството му е дошло от Косово. Той е обвинен, че е членувал в ИД между юли и декември 2013 г.

Прокурорът твърди, че Крешник е пътувал до Сирия заедно с други мъже, за да се бие. Там той е получил оръжие, обучение и е бил назначен като пазач и медицинско лице, като е взел участие и в кампанията по набиране на нови членове в град Алепо. Според съда той също така е участвал в три от боевете на "Ислямска държава".

Крешник Б. беше арестуван на летището на Франкфурт при завръщането му през декември 2013 г. и оттогава е в затвора. 

Неговият адвокат - Мутлу Гунал, каза пред съда, че клиентът му страда от посттравматичен стрес, тъй като най-вероятно е станал свидетел на страданието на невинни хора.

Косоварецът влезе в съда с усмивка на лице. Съдията отбеляза, че подсъдимият е млад и без криминално досие и обяви, че ще прояви снизходителност, но само ако момчето съдейства.

Хиляди доброволци от Запада са пътували до Сирия и Ирак, за да се включат във военните групи на "Ислямска държава". Според властите в Германия над 400 жители на страната са се присъединили към ИД. От тях 40 са загинали, някои от тях по време на самоубийствени нападения, а над 100 вече са се върнали.

До този момент терористите са завзели обширни територии от Сирия и Ирак, като са сменили името им на "Ислямска държава", обявявайки халифат, ислямска държава, управлявана по законите на шариата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!