Взривиха ключов газопровод за ЕС и България

OFFNews 25 август 2015 в 08:23 11854 18

Взривиха газопровода Баку-Тбилиси-Ерзерум, по който в бъдеще трябва да потече азерският газ от Каспийско море по "Южния газов коридор" за страните от Европейския съюз, включително за България.

Отсечката е ключова за енергийната сигурност на ЕС и без нея не е възможно каквото и да било снабдяване с алтернативно "синьо гориво", съобщи БГНЕС.

Група терористи взриви участъка на газопровода в района на турската провинция Карс. От местната администрация заявиха, че терористичният акт е "организиран от бойци на Кюрдската работническа партия /ПКК/".

Експлозията стана късно сноши, в нападението са участвали около 20 бойци. По данни на местната телевизия транспортирането на газ е прекратено и в момента огънят се потушава.

На мястото на инцидента са пристигнали силите за сигурност. Всички близки райони се контролират от жандармерията и военните. Съобщава се за престрелки с бойците.

Газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзерум /Южнокавказкия газопровод/ беше официално открит на 25 март 2007 г. Диаметърът на тръбопровода е 42 дюйма, дължината е 970 км /442 км в Азербайджан, 248 км в Грузия и 280 км от грузинско-турската граница до Ерзерум/. По него се предвижда да се транспортира "синьото гориво" /16 милиарда куб.м./, което ще бъде добито в рамките на проекта "Шах-Дениз 2" през 2019-2020 г. От Баку-Тбилиси-Ерзерум природният газ ще влиза в Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ и 6 милиарда ще остават за нуждите на Турция.

Останалите 10 милиарда ще достигнат Гърция и от там по Трансадриатическия газопровод /ТАП/ ще отиват за страните от Европейския съюз. От Гърция ще бъде направено едно отклонение за България, която вече се е договорила да получава около 1 милиард куб.м. азерски газ. Проектът за този интерконектор съществува от 2009 г. и трябваше да бъде готов преди няколко години, но крайният срок за неговото стартиране беше многократно отлаган. Служебният енергиен министър Васил Щонов обеща през есента на 2014 г., че тръбата, дълга по-малко от 100 км, ще бъде готова през 2017 г. Дори тази дата да бъде спазена едва ли по интеркеноктора ще получим азерски газ, защото Баку ще разполага със свободни количества най-рано през 2020 г.

"Шах-Дениз" е най-голямото азерско находище на природен газ в Каспийско море. Неговите доказани запаси са около 1,2-1,4 трилиона куб.м. За усвояването на втория етап и построяването на съответната инфраструктура са необходими инвестиции от над 45 милиарда долара, които трябва да бъдат осигурени от оператора "Бритиш петролиъм" и ръководения от него консорциум, в който влиза и руската "Лукойл".

Европейският съюз разглежда азерския газ от "Шах Дениз" като ключов за своята енергийна независимост от Русия. Според Брюксел "Южния газов коридор", който ще получава газ от взривения Баку-Тбилиси-Ерзерум, може да гарантира енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа, включително на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!