Версия: Екзекуцията в Шарли Ебдо е извършена с БГ калашници

OFFNews 19 януари 2015 в 16:47 8637 11

Оръжията, които са били използвани при терористичните атаки в Париж, и с които е извършено убийството на 12-те души в редакцията на френското издание "Шарли Ебдо" може да са дошли от Румъния или България, съобщава  румънското издание Romania-insider.

AKS-74 е един от най-разпространените автомати на Балканите и в Близкия изток, отбелязва румънският сайт и уточнява, че  само в Румъния и България все още се произвеждат използваните при нападенията автомати от 1989 година модел S-74 на „Калашников”, използван и от братята Саид и Шериф Куаши. 

Има хипотеза, че оръжията, които са използвани при атаките в Париж, са произведени в Румъния, след което са изнесени за Балканите и Изтока. Според различни източници регистрационните номера отговарят на тези на румънските производители. Въпреки това все още е трудно да се установи със сигурност какъв е произходът на оръжията. Преди 1989 г., Румъния изнася калашници, произведени по лиценз на страни и революционни режими в Африка, Азия или Латинска Америка.

По данни на изданието автоматите са могли да бъдат изработени в някоя от двете бивши социалистически държави, изнесени в Близкия изток или Балканите, а оттам са попаднали в ръцете на ислямските екстремисти.

Оръжието, използвано от терористите при атаката от 7 януари, вероятно е било купено на черния пазар, допълва медията от Букурещ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!