Великобритания може да има нов флаг, ако Шотландия се отцепи

ОFFNews 18 септември 2014 в 16:43 15237 1

Евентуалните варианти за ново знаме на Обединеното кралство.
Евентуалните варианти за ново знаме на Обединеното кралство.

Ако днес Шотландия реши да получи независимост от Великобритания, страната на Нейно Величество Елизабет II може да смени знамето си, съобщават британските медии.

Законово нищо не налага промяната, но символно нещата стоят по друг начин. Флагът на Обединеното кралство, наричан Юниън Джак, е създаден преди 4 века при обединяването на кралство Шотландия с Англия. Той съчетава в себе си националните символи на Англия, Шотландия и Ирландия.

На знамето са наложени флагът на Англия (червен кръст на бял фон, т.н. Кръст на Св. Георги) и шотландското знаме – бял Андреевски кръст на син фон. През 1801 г., с Обединението и политическата интеграция на Ирландия, тогавашното Ирландско знаме (червен Андреевски кръст на бял фон – т.н. кръст на Св. Патрик) става част от Юниън Джак.

Според зам.-председателят на парламентарната комисия по флаговете и хералдиката - лорд Уест, би било нелогично синият цвят, символизиращ Шотландия, да продължи да присъства, ако страната се отдели от Великобритания.

От кабинета на премиера твърдят, че засега не са обсъждани никакви промени на флага на страната.

Но ако се стигне до корекция, тя ще бъде обсъждана заедно с правителството и двореца. Проблемът е, че има законова аномалия - не е установен ясен механизъм за контрола над вида на знамето, за промяната му и дори няма закон за формалното му приемане - просто той се е наложил в практиката, пише в."Гардиън".

Специалисти твърдят, че Юниън Джак е съюз на корони, а не на народи, така че и в двата случая знамето не би трябвало да се променя, защото технически Елизабет II ще остане кралица на Шотландия дори страната да се отдели от Великобритания.

Въпреки това не е изключено да се появи второ знаме, което официално да представлява в чужбина новата реалност. В този случай в него може да се появи и нов цвят - зеленият цвят от знамето на Уелс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови