Българската армия отива на учения в Украйна

Юлиан Христов 04 септември 2014 в 09:46 10672 45

Части от Българската армия ще вземат участие в учение в Западна Украйна от 16 до 26 септември.

В учението Rapid Trident 2014 (Бърз тризъбец) участие ще вземат повече от 1000 военни от САЩ, Великобритания, Германия, Канада, България, Украйна, Азербайджан, Грузия, Румъния, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Испания.

От българското Министерство на отбраната обаче уточняват, че в учението ще участва взвод в една от украинските роти от многонационалния батальон. Ръководител на групата от 35 военни е заместник-началникът на щаба на 101-ви алпийски батальон капитан Владимир Сариев.

По време на учението ще бъдат отработени тактическо придвижване до зоната на операцията, устройване на контролни постове, провеждане на патрули, ескортиране на материални средства и хуманитарна помощ, както и защита на важни обекти.

Участието на български военни в това учение идва на фона приемането на стратегическия документ "Визия 2020", в чийто първоначален вариант политиката на Русия в региона беше посочена като пряка заплаха за страната ни. 

Решението за провеждане на учението в разгара на конфликта между Киев и Москва идва след обещанието от страна на НАТО да подкрепя държави като Украйна, които не са членове на Алианса. 

На официалната страница на учението е записано, че то е предназначено за "насърчаване на регионалната стабилност и сигурност, укрепване на капацитета за партньорство, както и насърчаване на доверието и подобряване на оперативната съвместимост между USAREUR (американската армия в Европа, бел. ред.), сухопътните сили на Украйна и други партньори на НАТО".

Учението ще се проведе в град Яворов в Лвовска област, Украйна, която е близо до границата с Полша. 

НАТО засили военното си присъствие в източните страни членки след анексирането на Крим от Русия през март. Очаква се на срещата на върха на НАТО, която започва днес, да бъде взето решение за съставане на специални сили за бърза реакция с няколко хиляди души. Целта на тези сили е да реагира спешно в кризи като тази в Украйна. 

В допълнение към подготвяното учение САЩ базира сухопътна техника и войски в Полша и Прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония за общи маневри през октомври. Американският президент Барак Обама направи посещение в Естония в сряда, за да поиска подкрепа за повече присъствие на американски войски в региона. 

Вашнигтон вече обеща 52 млн. долара за въоръжение и екипировка на украинските войски. 

Междувременно се очаква в Черно море до 7 септември да навлязат нови четири бойни кораба на НАТО.

Това са американският ескадрен миноносец "Росс" и френската фрегата "Коммандан Биро". Те ще бъдат последнвани от испанска и канадска фрегати трябва да навлязат на 6 септември.

Според международното законодателство, военни кораби на страни, които нямат излаз към Черно море, могат да се намират в акваторията му не повече от 21 дни.

Засиленото присъствие на НАТО в региона започна от началото на годината. Още през март и в началото на април във водите на Черно моревлязоха американският ескадрен миноносец “Доналд Кук” миноносецът “Тръкстън”. През април Босфора преминаха и два френски бойни кораба - “Дюпюи-де-Лом” и ескадрния миноносец “Дюплекс”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!