България е с най-нисък стандарт на живот в ЕС за 2013 година

OFFNews 11 декември 2014 в 20:31 9135 23

България и Румъния са страните с най-нисък стандарт на живот в ЕС през 2013 г., а Люксембург, Германия и Австрия са държавите с най-висок такъв.

Това показва индексът за индивидуалното потребление на глава от населението в 28-те страни членки на ЕС, публикуван от европейската статистическа служба Евростат.

Според резултатите от проучването в Люксембург потреблението е 38% повече от средното в ЕС, а в Германия и Австрия то е с около 20% над средното равнище за съюза.

В Дания, Финландия, Швеция, Великобритания, Холандия, Белгия и Франция то е с между 10% и 15% над средното равнище за Евросъюза. Потреблението в Италия отговаря на средното в ЕС, а в Ирландия, Кипър и Испания то е с 10% по-ниско.

Португалия, Гърция и Малта имат потребление между 10% и 20% под средното равнище. В Литва, Словения, Полша, Чехия и Словакия пък то е между 20% и 30% под средното. В Естония, Латвия, Унгария и Хърватия регистрирано потребление е с между 30% и 40% под средното равнище.

В Румъния потреблението е с 40% под средното, а в у нас то е с около 50% под средното за ЕС.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в страните от ЕС също е най-нисък у нас и е 45% от средния. Във Вликобритания е равен на средното равнище, а в Люксембург е най-висок- 257%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!