Близо 36 млн. души по света са съвременни роби

OFFNews 17 ноември 2014 в 22:03 10704 0

Около 36 млн. души по света живеят в условията на съвременно робство, показват данните от доклад, публикуван от австралийската фондация „Walk free”.

Глобалният индекс на робството за 2014 г. показва, че хората, живеещи в условията на съвременно робство, са с 20% повече, отколкото се е смятало първоначално.

Докладът обхваща 167 страни. В него се посочва, че съвременното робство е допринесло за създаването на поне 122 продукта от 58 страни. От Международната организация на труда пък пресмятат, че печалбите от принудителния труд са около 150 млрд. долара всяка година.

Най-много хора, подложени на съвременно робство, има в западноафриканската държава Мавритания, където поробването на чернокожи маври от бербери е здраво установено в обществото. В Мавритания има антиробски закони, които обаче рядко се прилагат. През март е създаден и специален съд, който да разглежда такива случаи. До момента обаче този съд не е разгледал нито едно дело.

На второ място е поставен Узбекистан. В Европа около 566 000 души живеят в условия на съвременно робство. Сред тях са такива, които са прекарвани в Ирландия, за да отглеждат канабис. Други пък са принуждавани да просят във Франция.

Редица страни в Близкия Изток, като Катар, са предпочитана дестинация от мъже и жени от Африка и Азия, които заминават с обещания за добре платена работа, но са експлоатирани като домашни помощници или работници в строителството.

Трафикът за сексуална експлоатация съставлява близо 70% от установените жертви, а трафикът на работна ръка възлиза на 19%, става ясно от доклада.

Държавите, които се борят най-сериозно с робството, са Холандия, Швеция, САЩ, Австралия, Швейцария, Ирландия, Норвегия, Великобритания, Грузия и Австрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови