Ахмед Давутоглу ще е новият премиер на Турция

OFFNews 21 август 2014 в 21:01 2787 1

Ахмет Давутоглу.
Ахмет Давутоглу.

Досегашният външен министър на Турция Ахмед Давутоглу получи официалната номинация на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за премиер и председател на партията, предаде "Дойче веле".

Така той ще стане наследник на Ердоган, който беше избран за президент на държавата и който даде своята благословия на външния министър да го наследи на постовете му.

Ердоган потвърди официално новината, която се знаеше от седмица насам, по време на партийна среща: „Нашата номинация е външният ни министър, депутатът ни от Коня, нашият брат Ахмед  Давутоглу".

Очаква се Давутоглу да получи мандат от Ердоган за сформиране на следващото правителство на 29 август, ден след официалното му встъпване в длъжност като президент.

Ахмед Давутоглу е верен поддръжник на Ердоган и негов съветник от години, пише "Дойче веле". Той владее няколко чужди езика и е продукт на западното образование. Някои негови критици го обвиняват в неоосманизъм, но той безспорно е направил много за превръщането на Турция в световна и регионална суперсила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови