Атентат в Харков по време на шествие, има жертви (обновена)

OFFNews 22 февруари 2015 в 14:29 7392 45

Атентат в Хаков по време на шествие, има жетви

Снимка Twitter

Поне трима души са загинали, а повече от 10 са ранени при взрив по време на шествие в украинския град Харков. 

Градът е под контрола на украинските сили за сигурност и се намира на около 200 км от зоната на бойните действия между правителствените сили и сепаратистите.

Към момента данните за пострадалите и жертвите не са официални. Според ТАСС съобщи загиналите са двама, а според Франс прес, цитирайки местните власти - те са трима. От коментари в социалните мрежи става ясно, че един от загиналите вероятно е Игор Толмачев - един от лидерите на протеста на Майдана в Киев.

Експлозията е станала в момента на формирането на колоната пред Двореца на спорта, преди да тръгне към площада на конституцията, където трябва да се проведе панихида за загиналите украински войни в източна Украйна.

Снимка: Russia Today

По непотвърдени данни, взривното устройство е мина, заровена предварително.

В момента близо 100 000 са участниците в Марша на достойнството в Киев, с който се почита паметта на загиналите през последната година украинци за свобода.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е задържала заподозрени в организирането и извършването на терористичния акт днес в Харков. Това съобщи в фейсбук съветника на шефа на СБУ, Маркиян Лубкивски.

В града е въведено най-високо ниво на терористична опасност и е в ход антитерористична операция в резултат на което са арестувани 4 души съобщи Александър Турчинов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана. За днес в Харков са били планирани и други терористични атаки, които са осуетени.

„По информация на Украинската служба за сигурност групата, която е извършила терористичния акт, е преминала обучение в Белгород, Русия“, се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!