Асад обяви амнистия за военните дезертьори

OFFNews 25 юли 2015 в 17:45 3255 0

Снимка AP / SANA

Башар Асад.

Сирийският президент Башар Асад обяви "обща амнистия" за всички дезертьори, нарушили закона за задължителната военна повинност, съобщиха световните агенции.

Помилването ще засегне хиляди мъже, които са избягали от армията и се намират в или извън Сирия.

Сирийските въоръжени сили са подложени на сериозен недостиг на военнослужещи заради продължаващия вече четири години конфликт в страната. Много млади мъже напускат страната, за да избегнат военната повинност.

Амнистията има една уловка обаче - желаещите да се възползват от нея трябва да се предадат до 2 месеца от обявяването й.

Преди време Асад направи същото за престъпниците в затворите, но не и за хилядите политически затворници, които държи заключени.

От началото на конфликта в Сирия през 2011 г. досега убитите са над 220 000, а избягалите от страната са над милион.

Междувременно днес турски изтребители Ф-16 са изпълнили нова мисия по нанасяне на въздушни удари срещу цели, контролирани от „Ислямска държава“ на територията на Сирия.

Самолетите са излетели от базата в Диарбекир, намиращ се в Югоизточна Турция, за да нанесат втора вълна от въздушни удари срещу ИДИЛ. Вчера военните нанесоха своя пръв въздушен удар по терористичната групировка в Сирия.

На 24 юли в цяла Турция имаше и мащабна антитерористична акция, по време на която бяха извършени обиски в общо 13 провинции. В Истанбул акцията продължава, като само там са мобилизирани 5000 полицаи и няколко хеликоптера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови