Арести за трагедията в Средиземно море, която взе 800 жертви

OFFNews 21 април 2015 в 07:35 5931 3

Двама от оцелелите след потъването на кораба с бежанци край Либия са арестувани по подозрения, че единият е капитанът, а другият е член на екипажа на потъналия кораб.

Те са обвинени за трафик на хора, а капитанът и за убийството на много хора. Единият е тунизиец, а другият - сириец.

800 души са загинали при трагедията в Средиземно море от крушението на кораба, претъпкан с незаконни мигранти, който потъна край бреговете на Либия в неделя.

Това съобщиха представители на Върховния комисариат за бежанците на ООН и Международната организация за миграциите.

Според оцелелите в потъналия кораб е имало малко над 800 имигранти. Сред тях е имало и деца на 10-12 години. Имало е сирийци, около 150 еритрейци и сомалийци.

Оцелелите са от Мали, Гамбия, Сенегал, Сомалия, Бангладеш и Еритрея. Сред тях има четирима непълнолетни. Всички оцелели бежанци са настанени в центрове за прием на имигранти.

Оцелелите са разказали, че корабът потънал, когато хората на него се втурнали на едната му страна, за да викат за помощ към преминаващ португалски търговски кораб.

Заради трагедията Европейската комисия представи спешен план за действие, а лидерите на ЕС се събират по спешност на среща в четвъртък.

Спешният план за действие включва засилване на операциите по наблюдение и спасяване "Тритон" и "Посейдон" на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс чрез увеличаване на техните финансови и материални ресурси. Ще се увеличи и районът им на действие, който в момента е ограничен до териториалните води на страните от съюза.

В Италия и Гърция трябва да се разположат екипи в помощ на обработването на молбите за убежище.

Друга мярка е конфискуване и унищожаване на плавателните съдове, използвани за превозване на имигрантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!