Анкара обяви, че "Южен поток" може да минава през територията на Турция

OFFNews 17 април 2014 в 12:25 6596 7

Анкара подкрепи строежа на "Южен поток" и обяви, че е възможно газопроводът да минава през територията на Турция, съобщава радио "Гласът на Америка".

Турският енергиен министър Танер Йълдъз съобщи, че Турция е готова да води преговори с Русия за изграждането на тръби по "Южен поток", ако Москва изяви желание за това. Въпросът по прокарването на газопровода през турска територия ще бъде обсъден на среща между представители на Русия и Турция в Анкара следващата седмица.

Бъдещето на газопровода зависи от решението на южната ни съседка, след като Европейският съюз замрази сътрудничеството си по проекта поради руската окупация в Крим и кризата в Украйна.

В писмо до европейските лидери миналата седмица руският президент Владимир Путин, че Русия може да спре доставките си на природен газ към Украйна, ако страната не плати съответния си дълг. Той подчерта, че това би могло да доведе и до спиране на доставките и към цяла Европа.

За да не допусне подобен риск, турското предложение за "спасяването" на газопровода допуска прокарване на тръби през Северозападна Турция вместо през България. По този начин преносът на газ може да се осъществи без намесата на страна членка на ЕС.

Вчера България официално премахна тръбите, знамената и осветлението на обекта край монтанското село Пишурка, където през октомври 2013 г. бе направена първата заварка на тръбите.

Междувременно Европейският парламент излезе с резолюция, че газопроводът "Южен поток" не трябва да се изгражда. Документът, който трябва да бъде гласуван днес в ЕП, обобщава позициите от дебатите за натиска на Русия върху съседни страни и действията ѝ за дестабилизация на Източна Украйна.

Проектът "Южен поток" предвижда преноса на приблизително 60 милиарда кубични метра газ кум Европа за година - достатъчно да покрие повече от 10% от годишните нужди на Стария континент. Изграждането на газопровода е водено от руската компания "Газпром", за чийто собственици се смята, че са приближени до руската власт. Въпреки това, източници на компанията, цитирани от "Гласът на Америка", заявяват, че пълна промяна в маршрута на тръбите е малко вероятно, тъй като това ще изиска допълнителни разходи и забавяне в осъществяването на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови