Анджелина Джоли премахна и яйчниците си

OFFNews 24 март 2015 в 12:21 10567 16

Корицата на списание "Time" от 2013 година

Американската актриса и режисьор Анджелина Джоли си е направила операция за премахване на яйчниците и фалопиевите тръби, за да се предпази от риска да се разболее от рак.

Това разкри самата Джоли в нейна авторска статия, публикувана в "The New Yorck Times".

Само преди две години актрисата се подложи на цялостна мастектомия- процедура по отстраняване на млечната жлеза при жените. Още след тази операция тя заяви, че може да й се наложи да се подложи на още интервенции.

Причината за тези нейни решения беше наличието на мутация в гена, която носи 87% риск от рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците. 

Решението на актрисата да се подложи на тези тежки процедури е подсилено и от факта, че майка й и баба й са починали именно от рак.

„Майка ми получи диагнозата рак на яйчниците, когато беше на 49. Аз съм на 39”, пише Джоли в статията си.

Тя обяснява, че лекарите я посъветвали да си направи превантивна операция за премахване на яйчниците. Това била най-добрата възможност за нея. Процедурата трябвало да се проведе около 10 години преди възрастта, на която майка й и баба й са развили болестта.

Джоли решила, че моментът е настъпил, защото преди две седмици излезли резултатите от кръвните тестове, които си прави всяка година и показват възможността за наличие на рак в организма. Количеството на протеина CA-125, който се използва за наблюдение рак на яйчниците, в кръвта й било нормално. Други маркери обаче били повишени и това можело да бъде признак за ранен стадий на болестта.

„Още същия ден отидох при специалистката, която беше лекувала майка ми. За последно я бях видяла в деня преди смъртта на майка ми. Когато ме видя, тя се разплака и каза, че приличам на нея. Аз също се разплаках, но и двете се усмихнахме и се разбрахме, че ще се преборим с всеки проблем”, разказва актрисата.

Прегледът не показал нищо притеснително. След пет дни тя получила окончателните резултати за евентуалното наличие на тумор. Те показали само, че има малък доброкачествен тумор в единия яйчник, но нищо повече. Все пак възможността за много ранен стадий на рак не била изключена.

Така Джоли решила да се подложи на превантивната операция за премахване на яйчниците и фалопиевите тръби. Тя обаче запазила матката си, защото в историята на семейството й нямало случаи на заболели от рак на това място.

"Сега съм в менопауза. Не съм в състояние да имам повече деца. Освен това очаквам в тялото ми да настъпят и някои физически промени. Аз обаче се чувствам спокойна и съм готова да посрещна всичко, което ме очаква – не защото съм силна, а защото това е част от живота. Няма нищо, от което да се страхувам”, разкрива още Анджелина Джоли.

Актрисата все пак подчертава, че не е възможно рискът от това заболяване да бъде сведен до нула и тя дори сега продължава да бъде предразположена към рак.

"Чувствам се женствена и уверена в решенията, които вземам за себе си и семейството си. Знам, че на децата ми никога няма да се наложи да казват „Мама умря от рак на яйчниците”, казва още Джоли.

"Не е лесно да се вземат такива решения. Но е възможно да поемете контролът и да се справите с всеки здравословен проблем. Можете да потърсите съвет, да научат за възможностите и да вземете решенията, които са точно за вас. Знанието е сила", завършва актрисата.

Преди две години списание "Time" посвети корицата на един от броевете си на Анджелина Джоли и двойната мастектомия, на която актрисата доброволно се подложи заради висок риск от рак. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!