Англия праща военни, за да тренира украинската армия

ОFFNews 25 февруари 2015 в 11:57 3730 6

Дейвид Камерън.

Снимка Telegraph/Paul Grover

Дейвид Камерън.

Британски военни ще бъдат пратени в Украйна през следващите няколко седмици, за да съветват и обучават украинските си колеги, заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си.

Камерън заплаши, че ако сепаратистите в Донбас не спазят примирието, ще изиска по-строги санкции срещу Русия.

Той добави, че ще изпрати до 75 британски войници, разделени на 4 екипа, които ще пристигнат в Украйна, за да предоставят медицинска, логистична, разузнавателна и тренировъчна помощ на войските на Киев. Премиерът подчерта, че неговите хора ще стоят далеч от конфликтните зони.

Според военния анализатор на Би Би Си - Джонатан Маркъс, САЩ също ще изпрати свои военни в Украйна до няколко седмици с цел обучение на украинците. Според него целта на тези действия на страните-членки на НАТО са ясни - да се изпрати сигнал до Москва, че Западът е готов да застане зад Киев.

Въпреки че британците ще стоят далеч от военните зони, те ще обучават украинските части освен на медицински, логистични и разузнавателни умения, но и във водене на градски военни операции.

Засега темата за доставка на оръжия за Украйна от Запада се отлага, но ако бойните действия продължат, Камерън обещава да поднови разговорите с Вашингтон за подпомагане на Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews