Американски щат въоръжи учителите в класната стая

09 март 2013 в 13:31 3702 2

Шествие за контрол на оръжията в САЩ, Снимка: ЕПА
Шествие за контрол на оръжията в САЩ, Снимка: ЕПА

Южна Дакота стана първият американски щат, който даде изключителни правомощия на учителите и другите служители на училищата, да носят оръжие на работа, съобщи в. „Ню Йорк таймс“. За целта бяха прокарани законови промени, одобрени вчера от губернатора на щата Денис Догърд.

Законът бе приет в разгара на национален дебат в САЩ относно „въоръжаването“ на учителите, след като ученик с аутизъм разстреля 20 деца първокласници в начално училище в гр. Нютън, Кънектикът.

Малко след това Националната оръжейна асоциация предложи да се въведе въоръжена охрана във всички училища и в 24 американски щата (близо половината), бяха внесени за обсъждане такива законови поправки. Приемането им обаче до този момент бе затънало в дискусии.

Няколко други щата и сега имат закони, позволяващи – по-точно не забраняващи, учителите да носят оръжие в класната стая. Дори в някои области вече има отделни училища, където учителите трябва да имат огнестрелно оръжие.

Южна Дакота обаче е единственият щат досега, който дава изрично право на това.

Щатът има дълбоки традиции в лова и децата там се учат да боравят с пистолет още от 8 годишни, до 14-годишна възраст много от тях вече умеят да стрелят с пушка. На тази въраст те участват и в състезания по стрелба с полуавтоматично оръжие.

„Нашите деца започват да ловуват още преди да станат тийнейджъри. Ние познаваме оръжията. Ние ценим оръжията“, казва Кевин Йенсен, зам.-председател на училищно настоятелство в Южна Дакота и привърженик на новия закон.

Противниците на новите правила, сред тях училищни настоятелства и учители, обаче изтъкват, че законът е бил приет прибързано, пренебрегнал е алтернативните подходи към сигурността в училищата и няма да ги направи по-безопасни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!