Американски съд разсекрети документи за атаки с безпилотни самолети

OFFNews 22 април 2014 в 09:55 5097 1

Федерален апелативен съд в Ню Йорк нареди на администрацията на президента Барак Обама да разсекрети меморандум, аргументиращ нанасянето на удари с безпилотни самолети срещу заподозрени в тероризъм, включително и срещу американски граждани.

Съдът обяви за основателно искането на в. "Ню Йорк таймс" и на двама негови журналисти да получат достъп до този документ по силата на американския Закон за свободата на печата. 

Това решение отменя друго, когато съдът се бе произнесъл, че правителството не е нарушило Закона, като е отказало да публикува поисканите документи.

Под обществен натиск администрацията на Обама вече направи промени в програмата за използване на дронове (безпилотни самолети, бел. ред.), но до последно отказваше да оповести правната аргументация, позволяваща ликвидирането на американци, заподозрени в терористична дейност. 

Поводът за отправеното искане за разсекретяване на информацията е атаката на безпилотен самолет в Йемен през 2011 година, когато беше ликвидиран Ануар ал-Алуаки - лидер на Ал Кайда, роден в САЩ. При друг удар от дрон през октомври 2011 година са убити други двама американски граждани - Самир Кан и Абдулрахман ал-Аулаки, син на Ануар ал-Алуаки.

Според правозащитни организации убиването на американски граждани, далеч от бойното поле и без съдебен процес, е незаконно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови