Алексис Ципрас, който върна на мода комунизма в Гърция

OFFNews 06 януари 2015 в 18:40 12920 19

Снимка AP

Алексис Ципрас

Лидерът на гръцката левица Алексис Ципрас и партията му СИРИЗА са сочени за възможни победители на предсрочните избори в Гърция на 25 януари.

Според социолозите Ципрас дори изпреварва по подкрепа настоящия премиер на страната Андонис Самарас.

Алексис Ципрас е роден на 28 юли 1974 г. в Атина. По образование е строителен инженер, завършил е Техническия университет в Атина.

Още в края на 80-те години на миналия век Ципрас постъпва в младежката Гръцка комунистическа партия.

След излизането на Комунистическата партия от коалиционното движение „Синаспизмос“, Ципрас решил да остане в движението, което било преобразувано в единна партия.

Алексис Ципрас е бил част от радикално лявото крило на „Синаспизмос“.

През 2004 г. Ципрас е бил избран за член на Централния комитет, а след това и за секретар на партията по въпросите за образованието и младежта.

На местните избори през 2006 г. е издигнат за кандидат за кмет на Атина от СИРИЗА „Отворен град“ и заема трето място с 10,51% от гласовете.

След като през 2007 г. председателят на „Синаспизмос“ Алекос Алаванос решава да не се кандидатира за нов мандат, на негово място е избран Ципрас, тогава на 33-годишна възраст.

Той влиза в гръцкия парламент през 2009 г. 

След избирането на Ципрас за председател на СИРИЗА партията постига сензационен успех, като събира на парламентарните избори през 2012 г. 16,79%, а след това 26,89%. С това СИРИЗА се превръща в главна опозиционна сила, а Ципрас става официалния лидер на опозицията, когато е едва на 38 години.

През декември 2013 г. Ципрас става първият кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК на изборите за Европейски парламент пред миналата година.

Според специалистите е много вероятно Ципрас да успее да победи настоящия премиер на Гърция Андонис Самарас, тъй като е харесван не само от левите, но и от десни избиратели, които печели с това, че не се притеснява да засяга едни от най-наболелите проблеми в гръцкото общество, сред които корупцията и липсата на равенство. 

Ципрас нееднократно е изказвал мнение и против „затягането на коланите“, предприето заради взетите заеми от ЕС и МВФ, с което също печели много поддръжници. 

В същото време основният му противник Андонис Самарас го обвини в това, че ще доведе страната до банкрут и до изхвърлянето й от еврозоната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!