Улиците на Враца осеяни с кратери след ремонт за 136 млн. лева (снимки)

Николаос Цитиридис, Александра Маркарян 25 февруари 2014 в 14:17 29669 20

Враца е осеяна с дупки, оставени след продължаваща и в момента подмяна на канализацията на града, финансирана по европейска програма. За проблема сигнализираха читатели на OFFNews, които от четири седмици излизат на протести, но реакция от местната управа няма.

Ремонтите започват през 2010 година след спечелено финансиране за "Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца" по Оперативна програма "Околна среда". Проектът, финансиран с общо 136 344 211 лева от Европа и националния бюджет, трябва да приключи през декември 2015 година. За изпълнението вече са преведени 39 690 998 лева, за следващия обявен етап ще се дадат още 17 863 362.22 лева без ДДС. Останалите пари ще бъдат превеждани на следващи траншове.

Фирмите изпълнители са "Глобъл Одит Сървисез" ООД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, „Консулгал БГ Партнърс” ООД, „Сдружение Проджект-Консултинг-Враца” ООД, Реко-Инженеринг” ЕООД, консорциум "АИП-Агенция за информация и публичност", „ВМВ” ДЗЗД, „Воден цикъл 2011” ДЗЗД, сочат данни от Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България.

За тези пари те трябва да направят разширение на канализационната мрежа; рехабилитация на второстепенната канализация, на съществуващите главни канализационни колектори, на водоснабдителната мрежа, да осигурят намаляване на загубите във водоснабдителната мрежа; да разширят канализационната система сред по-голяма част от населението и да направят реконструкция на съществуващата пречиствателна станция за питейна вода.

В описанието на двете пуснати до момента поръчки (за общо 57.554 млн. лева) няма изискване за възстановяване на пътната мрежа след ремонтите.

И ето какво се е получило след многото пари, дадени за подобряване живота на хората - по улиците има дупки, в които спокойно може да заседне камион...

.... или автомобил, велосипед, детска или инвалидна количка, ...


....или да се строши кола.

Някои от някогашните улици дори вече не приличат на улици и минаването оттам вечер без осветление е направо опасно:

От 4 седмици насам жителите на Враца излизат на протести срещу бездействието на кмета на града Николай Иванов.

От общината са заявили на недоволните граждани, че се "чака естественото слягане на настилката и засипаните изкопи".

OFFNews потърси за коментар Николай Иванов, който втори ден е неоткриваем на телефоните оставени в сайта на общината. На неколкократните ни обаждания секретарката отговаря, че Иванов или не е в кабинета си, или е на заседание, или пък точно сега е във важна среща.

Вчера, когато търсихме г-н Иванов за пореден път, на сайта на Агенцията за обществени поръчки се появи и една от община Враца. Тя е за ремонт на улиците с прогнозна стойност 475 087.50  лева без ДДС, който трябва да започне от 1 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews