Свидетелски показания извадиха наяве пробив в сигурността на ПИБ

Александра Маркарян 07 април 2014 в 11:30 28849 10

Свидетелски показания извадиха наяве пробив в сигурността на Първа инвестиционна банка.

Според показанията, дадени на заседание по делото на "Кулинар" АД срещу ПИБ за източването на сметки на "Кулинар" АД, банката няма писмени изисквания към служителите си как да проверяват пълномощни. Именно чрез фалшиви пълномощни, издадени уж в Кипър, през 2011 г. са източени близо 1 милион лева от сметките на "Кулинар" в ПИБ.

Ето какво казва Валерия Павлова, служител на банката, пред Софийския районен съд на 13 март 2014 г.:

"Тогава бях на длъжност  "главен специалист мониторинг и контрол"... Извършвам действия по проверката на пълномощията на клиентите. На мен ми изпращат по имейл пълномощните, личната карта на упълномощеното лице... Служителите се обръщат към мен, когато трябва да проверя пълномощното, като ми се обаждат по телефона и ме уведомяват, че на електронната поща са ми изпратили пълномощното и картата. Тези проверки правя, когато фронт офисът реши, че има необходимост. Редът е при всички случаи да правя аз проверката. Подразбира се, че трябва да има някакво съмнение във фронт офиса, за да ми се изпратят документите за проверка.

...

За проверка на пълномощните нямаме дадени вътрешни специални указания от банката. Както ние преценим проверяваме - уточнявам по външна страна. Процедурата, както описах как проверявам пълномощните, които ми се изпращат от фронт офиса, сама съм си я изработила по моя преценка. В банката нямаме изрични инструкции и правила."

Ето как г-жа Павлова е проверявала пълномощните:

"Няма разлика в това как проверявам пълномощното, ако същото е заверено в чужбина или в България. Ако е апостолирано (заверено в чужбина) пълномощното, имаме в сайта на банката макет как изглежда един апостил, заверен в чужбина, и аз винаги отварям сайта и преглеждам всички реквизити. Те са десет реквизита, на които трябва да отговаря заверката. Ако е заверено в чужбина, още във фронт офиса се представя и превод. Съответно на мен ми се изпраща преводът, който превод задължително трябва да е заверен в консулска служба. Преглеждам цялото пълномощно, но за мен определящ е апостилът (бел. авт. не във всички държави се изисква апостил). Важното е апостилът, не и печатът на нотариуса, който е попълнен и на чужд език".

Пълномощните, представени през 2011-а пред служител на банката, съдържат грешки, които биха могли да бъдат видени и с просто око. Например правописни грешки, които биха могли да бъдат открити при проверка на пълномощните от служител, владеещ английски език. Една от тях е, че върху апостила е изписано не Ministry of Justice and Public Order (Министерство на правосъдието и публичния ред), а Ministry of Justuce... В печата пък не пише "public order", а "public sector".

Банката обаче е поставила на поста зам.-шеф на отдел „Обслужване на клиенти и контрол на операциите“ (ОККО) с отговорност за проверката на пълномощните човек, който заявява пред съда, че не говори английски.

"Заявявам, че не говоря английски. Фирмите, оторизирани от Външно министерство да извършват превод - те извършват превода. Аз не мога да кажа какво точно пише, тъй като не зная английски. Не ми направи впечатление, че органът, както е изписан под подписа на апостила и органът, изписан на големия кръгъл печат долу са различни органи. Не ми направиха впечатление (ако има) правописни грешки. Аз въобще не зная английски", казва г-жа Павлова пред съда.

Три почеркови експертизи, направени досега, доказват, че пълномощните са фалшиви. И без тях обаче бързо става ясно, че пълномощните са фалшиви - малко след източването на средставата от "Кулинар" се свързват с въпросното министерство в Кипър, откъдето отговарят, че апостилите с въпросните номера са издадени на съвсем различни дати и дори месеци. Подобна проверка обаче правят само от "Кулинар" постфактум, а не при проверка на пълномощните от банката.

В петък OFFNews изпрати запитване до Първа инвестиционна банка с молба за информация какво предвиждат вътрешните указания на ПИБ относно проверката на пълномощни и копие от тези правила, от кога са в сила и какви са били изискванията преди въвеждането им. До 11.30 ч. на 7 март нямаме отговор от ПИБ. Ако такъв бъде получен, ще го публикуваме.

Близо 1 милион лева са източени от сметките на фирма „Кулинар“ АД в Първа инвестиционна банка през лятото на 2011 година. Крадците използват фалшиви пълномощни, в които банката не се усъмнява и при нарушения на вътрешните си правила дава на измамници 968 500 лева. ПИБ отказват да възстановят парите, въпреки че при кражба са длъжни да го направят. От БНБ първоначално отказват проверка, след което са принудени от съда да я направят. Резултатите обаче оневиняват ПИБ. Сега "Кулинар" съдят както ПИБ, така и фирмата, издала електронен подпис на лица, представили фалшиви пълномощни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!