Прехвърлят хора в пенсионни фондове без тяхно знание

Нели Чолашка 29 януари 2014 в 15:00 18186 8

Измами с прехвърляне в пенсионни фондове.
Измами с прехвърляне в пенсионни фондове.

29-годишната Яна от София с изненада научава в началото на тази година, че партидата й от натрупани осигуровки за втора пенсия е прехвърлена от пенсионен фонд "Сила" към пенсионен фонд "Доверие" без нейно знание.

По-стряскащото е, че от нейно име е подписано и заверено заявление за прехвърляне, в което са използвани личните й данни и е фалшифициран подписът й.

 

 

 

Интересно е също, че прехвърлянето е заверено от кметския наместник на с. Опицвет в община Костинброд Стефчо Алексов (в малките населени места кметовете играят ролята на нотариуси), а младата жена е от София и живее и работи в София.

Имаме много такива случаи, специално за фалшификации в Опицвет са повече от един, коментираха от пенсионен фонд "Доверие".

Оплакванията за незаконно прехвърляне на техни клиенти чрез заявления, заверени в с. Опицвет, са повече от едно.

Всички подобни жалби от клиенти те изпращат до Комисията за финансов надзор (КФН) и до съответната районна прокуратура.

Пенсионен фонд "Доверие", в чиято полза е направено прехвърлянето на Яна, признаха, че има и други подобни случаи на фалшифицирани заявления, заверени в село Опицвет.

Замразили сме всички прехвърляния, разписани в Опицвет, заради съмнения за измами, коментира шефът на фонда Даниела Петкова. По думите й "Доверие" се обажда на всеки клиент, който иска да се прехвърли от друг фонд при тях или обратното.

"Има много случаи на фалшифициране на заявления. Преставаме да работим с осигурителни посредници, срещу които има жалби", уточни Петкова.

По случая с Яна няма разкрита нова партида в "Доверие" и няма да има прехвърляне на средства, категорична е тя.

Кметът на Опицвет Стефчо Алексов заяви пред OFFNews, че не знае за случая, но обеща да направи проверка и да ни уведоми за резултата от нея. 

Всичко вече е уредено с Яна, обясни след проверката Алексов. Хора от "Доверие" са се свързали с нея и са уредили нещата, вече няма проблем, посочи той.

Помолихме Стефчо Алексов да коментира причините за случилото се с Яна и подобните на нейния случай, но кметът на Опицвет беше категоричен, че не знае за такива случаи и повтори, че всичко с Яна вече е уредено.

Фонд "Доверие" също се сблъсква често с нелоялна конкуренция и прехвърляне на техни клиенти в други фондове без знанието им.

Тази тенденция силно се засилили в третото тримесечие на миналата година, когато се развихри скандала около офшорка, свързана с КТБ, която искаше да купи пенсионния фонд. Наред с откровено разочарованите клиенти, които са напуснали "Доверие", се появили и 350 сигнала за злоупотреби в средата на 2013 г.

Има и един доста фрапиращ случай - имало е опит в края на годината да се прехвърли партида на 46-годишен мъж от Шумен, който е починал през лятото на миналата година. Нотариалната заверка е направил кметът на с. Лятно, Шуменска област.

В повечето случаи фалшифицираните заявления са заверени не от нотариуси, а от кметове и кметски наместници, твърдят и от двата пенсионни фонда - "Сила" и "Доверие".

Нередки били и случаите, в които роднини подават заявленията и се подписват вместо титулярите, но после забравят да го уведомят.

Никой не е чувал за осъдени за фалшивите заявления

Всички сигнали за злоупотреби фондовете препращата в прокуратурата, тъй като са налице няколко престъпления - документ с невярно съдържание, фалшифициране на подпис и използване на лични данни без разрешението на собственика им. Част от сиганлите пращат и в КФН, която отговаря за частните пенсионни фондове.

Прокуратурата няма обобщени данни за жалбите и делата по тези случаи. От фондовете обаче не са чули някой да е осъден досега. Оттам признават, че фалшифицирането на подпис трудно се доказва и разследващите едва ли има ресурс да провери всички подобни жалби.

В КФН за миналата година са постъпили 33 жалби от осигурени лица с оплаквания за подадени без тяхно знание и съгласие заявления за промяна на фонда.

"По всички постъпили в Комисията за финансов надзор жалби (независимо от вида на оплакването) се извършват проверки. Изисква се представянето на документи и обяснения от пенсионноосигурителното дружество и от осигурителния посредник, чрез който е подадено заявлението.

След получаването им документите се проверяват и се правят констатации има ли извършено административно нарушение. В случай, че се формира основателно съмнение за извършено престъпление се изпраща сигнал до прокуратурата за извършване на проверка по компетентност", коментираха от комисията за OFFNews.

При тях обаче не постъпва обратна информация от прокуратурата за резултатите от извършените проверки.

Задължителното допълнително осигуряване беше въведено от 2001 г. - за всички родени след 1959 г., които работят и се осигуряват, се отделя един малък процент, който отива в един от частните пенсионни фондове.   При пенсиониране оттам би трябвало да се отпуска допълнителна пенсия над основната. Проблемът с фалшиво прехвърляне на осигурине хора се появи скоро след първоначалния избор, който направиха всички през 2001 г. Хората, които не избарат сами фонд до 3 месеца, след като започнат работа, се разпределят служебно в един от фондовете. В момента на пазара има 9 пенсионни фонда, в които се трупат индивидуални партиди за втора пенсия на близо 3 млн. българи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови