Потънаха 20 млн. лева по програмата "СПРИ и се прегледай"

Вероника Шербанова 04 април 2014 в 12:47 20617 11

В проекта на здравното министерство за превенция на три вида рак "СПРИ и се прегледай" потънаха близо 20 млн. лева европейски пари. В същото време обаче до момента броят на прегледаните е едва 10% от заложения в проекта и може да се наложи да върнем разходваните пари.

Проектът „СПРИ и се прегледай“ е за близо 20 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В изпълнението му са включени 400 000 профилактични прегледа за рак на шийката на матката, рак на дебелото и правото черво и рак на гърдата, информационна кампания за информиране на българите за тези видове рак, както и създаване на национален скринингов регистър и система за известяване.

35% от парите за проекта са предназначени за безплатните прегледи (около 7 млн. лева). За реклама на проекта са отделени 2 099 652 лева. Не е ясно точно за какво са останалите 10 млн. лева, но може да се предположи, че с тези пари трябва да се покрият основно дейностите по създаване на регистър на скрининг програмата.

Информационната кампания за проекта „СПРИ и се прегледай“ включва поставяне на билборд, провеждане на кръгла маса и семинари, изработването на 6-минутен филм, 4 аудио – и 4 видеоклипа от по 40 секунди, поставяне на банери в сайтове, изработване на рекламни материали и др.

Изборът на фирма изпълнител става чрез обществена поръчка, обявена през октомври 2012 г. и възложена през януари 2013 г., по времето на управлението на ГЕРБ.

Фирмата, която печели обществената поръчка, е ДЗЗД „Обединение здравеопазване за всички“, собственик на която са фирмите „Д енд Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността“ и „Хорнит“. Един от собствениците на „Д енд Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността“ е Диана Дамянова. Тя беше шеф на предизборния щаб на Вежди Рашидов и съветник в политическия му кабинет, след като става министър на културата, и медиен съветник на шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Името на Диана Дамянова изскочи в записания разговор между Мирослав Найденов, Бойко Борисов и Николай Кокинов за сделки с медиите.

В края на миналата година стана ясно, че фирмата й „Д енд Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността“ е сред фирмите, заради които България е санкционирана от ЕК и трябва да връща близо 3,4 млн. лева по ПРСР заради нередности при сключването на договори.

Фирмата на Диана Дамянова е взела 155 668 евро за създаване на цялостна концепция за информационна кампания по ПРСР. Според ЕК обаче фирмата изобщо не е трябвало да бъде допускана до конкурса заради конфликт на интереси – по време на сключването на договора Дамянова е съветник в политическия кабинет на Вежди Рашидов.

Другата собственичка на „Д енд Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността“ Нина Дамянова–Истакова също е свързана с Вежди Рашидов чрез сина му Вадим. Двамата са собственици на фирма „Кристалекс“, която също се занимава с реклама.

Още по-притеснително обаче е, че дори след многократно удължаване на срока за завършване на проекта, той няма как да бъде завършен в рамките на последния договорен срок и може да се наложи България да върне парите, които са разходвани по него.

Проектът „СПРИ и се прегледай“ стартира на 21 май 2009 г., като трябваше да приключи до 21 октомври 2010 г. След това обаче срокът за завършването му беше променян няколко пъти, като последната промяна беше в края на миналата година. Според последното допълнително споразумение проектът трябва да приключи на 21 октомври тази година.

В центъра на проекта за скрининг са безплатните прегледи, като са заложени общо 400 000 прегледа. Преди юни миналата година обаче – 4 години след началото на проекта, нито един човек не е бил прегледан в рамките на проекта за скрининг.

Това налага и последната промяна на крайния срок за изпълнението му, защото няма как в рамките на 6 месеца да бъдат прегледани 400 000 души.

До ноември 2013 г. в рамките на програмата за скрининг на МЗ са прегледани 24 504 души. До края на миналата година общият брой на прегледаните за рак на шийката на матката, рак на дебелото черво и рак на гърдата е 38 405 души.

За следващите два месеца в програмата са се включили още близо 1600 души и така общият брой на обхванатите в рамките на проекта „СПРИ и се прегледай“ до началото на март тази година е 40 000 души или едва 10% от броя на прегледите, застъпени в проекта.

Пациентите, които могат да се възползват от профилактичните прегледи, се избират между българите на възрастта, препоръчана за скрининг на всяка от трите болести, като се изключват хората, които вече са имали такова онкологично заболяване, и тези, които са преминали през профилактичен преглед през последната година.

Изборът става чрез скрининговия регистър, който използва данни от Здравната каса, ГРАО и Националния раков регистър. На избраните от системата жени и мъже са изпращани покани.

Последният срок за приключването на прегледите е 21 септември, а месецът до изтичането на срока на проекта ще се използва за отчитане на данните от страна на лечебните заведения и обобщаване на данните.

Ако в рамките на проекта не бъдат прегледани още 360 000 души, България ще трябва да върне парите, разходвани до момента по проекта.

Здравният министър Таня Андреева вече обяви, че се правят постъпки за това проектът да бъде удължен за пореден път, за да не се наложи да върнем вече изхарчените пари.

Въпреки всички нередности около проекта "СПРИ и се прегледай", той беше отличен от Европа.  В началото на 2010 г. МЗ получи за него наградата „Перла на мъдростта“ от ЕС.

Обърнахме се с въпрос към Министерството на здравеопазването за това колко пари са разходвани до момента по проекта. Оттам ни отговориха, че в момента се правят вътрешни премествания на служители, тъй като отговорникът за проекта вече не искал да се занимава с него и сега му се търси заместник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!