Петьо Блъсков вдига сграда в зелена площ на ръба на Борисовата градина

Милен Енчев 25 март 2014 в 09:44 18727 37

Петьо Блъсков

Пореден скандал със строителство в зелена площ тече в столицата. Зеленият "тепих" на конфликта между инвеститор и граждани този път е в софийския кв. "Изток" – на метри от Борисовата градина, а инвеститорът е журналистът и издател Петьо Блъсков.

Официалното намерение на Блъсков е строителство на детска градина в купен от него парцел. Жители на околните блокове обаче категорично не искат проекта. И се опасяват, че ако строителството в междублоковото пространство бъде допуснато, с една бъдеща промяна на предназначението на строежа забавачницата бързо ще „мутира“ в жилищни сгради.

Забавачница с дълга съдебна предистория

Строителният апетит към парцела, разположен в междублоково пространство точно до Борисовата градина, датира още от 90-те години. Тогава той бил реституиран на наследници, които решили да построят жилищен блок между два сега съществуващи. Съседите от околните блокове обаче оспорили подробния устройствен план, с който теренът бил отреден за строежа и след 9-годишна съдебна „епопея“ спечелили спора. След което парцелът бил купен от Петьо Блъсков на името на майка му. И новият собственик обявил, че на мястото на неслучилата се жилищна сграда ще строи ... детска градина.

През 2009 г. обаче Столичният общински съвет одобрил подробен устройствен план за застрояването на кв. "Изток" и в този план цялото междублоково пространство около спорния терен (включая самия него) било отредено за зона за озеленяване. Като частен собственик Петьо Блъсков обжалвал ПУП-а в частта му за зелената площ, в която попада парцелът му – в противен случай планът би довел до принудително отчуждаване на парцела му, се казва в жалбата. И през 2011 г. Административният съд в София отменил ПУП-а за квартала в тази му част.

Столичният общински съвет, неизвестно защо, не обжалвал съдебното решение и то влязло в сила. Така се е стигнало до заповедта на главния архитект на София Петър Диков от октомври 2013 г., с която той разрешил да се измени ПУП-ът на квартала така, че конкретният парцел на издателя да бъде отреден за детска градина.

Детска градина или параван за жилищно строителство?

„Обявеното намерение за детска градина няма да срещне голяма съпротива сред обществото. Възраженията няма да получат голям отзвук в медиите, защото ще ги представят като егоистични протести на жители на кв. „Изток“ против детска градина (макар и частна), а такива не достигат“. Това писа инициативен комитет на жители на блоковете в съседство с терена на Блъсков в сигнал до OFFNews. Хората обаче са на мнение, че детската градина е само претекст за съвсем различно строителство.

„По никакви архитектурни норми на този парцел от около 900 квадрата не може да се направи детска градина – заради санитарни норми, задължителни отстояния от сградите и т.н. Или ако се направи, тя би била градина за 15-ина деца“, коментира Пресиян Нанчев от инициативния комитет срещу строежа.

„Далечният прицел е много прозрачен. Ако този ПУП мине и се допусне строителството, проектът може да смени собствениците си, може дори да мине в някоя офшорна фирма, която да поиска смяна на предназначението на терена и така тук, досами Борисовата градина, да се появят елитни постройки за богати и „специални“ хора“, смята Нанчев.

Самият Блъсков отрича да има такива скрити намерения. „Тези хора искаха да ми национализират собствеността, няма да се занимавам да ги опровергавам – нека имат каквито си искат съмнения. Детската градина ще бъде уникален екопроект, само с екологични материали. Когато му дойде времето, ще представя пред квартала макета на проекта – той ще е един архитектурен шедьовър“, коментира известният вестникар.

И продължава: „Дори и жилищна сграда да се появи там, това не би било в противоречие с устройствения план на квартала. На тази келява ливада, която никога не е била реално озеленявана и на която има 2 дървета, може дори да се построи блок, със съответните отстояния – и това няма да противоречи на плана“. В отговор на неколкократно зададения въпрос дали това е, което всъщност планира, Блъсков отсича: „Казал съм ясно какво планирам, точка“.

„Всъщност, в парцела има не 2, а точно 11 дървета и част от тях са на повече от 60 години“, коментира Пресиян Нанчев и добавя: „все пак сме големи, зрели хора и сме наясно, че всяка частна инвестиция е за печалба, каква детска градина – интересът е съвсем друг“.

Развръзката на този спор тепърва предстои. Главният архитект е дал 6-месечен срок – до средата на април 2014 г. - да се изработи новият частичен застроителен план. Инициативната група от квартала вече е внесла протестни писма до районния кмет и кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да не се допуска строителство на спорния терен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!