ОЛАФ разследва Twitter-а на Миро

OFFNews 12 февруари 2013 в 13:20 4653 3

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив
Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив

 

Европейската служба за борба с евроизмамите ОЛАФ проверява поръчките за изготвянето на Twitter и Facebook-профилите на Програмата за развитие на селските райони. 

Това се посочва в съобщение на МВР, след днешната публикация във в. "Сега", в която се твърди, че ОЛАФ разследва земеделския министър.

В съобщението на МВР се казва: "По информация на АФКОС-МВР (национална контактна точка с Европейската служба за борба с измамите), в момента ОЛАФ извършва проверка на фактите и обстоятелствата, изнесени в сигнал до службата за евентуални нарушения при възлагане на обществена поръчка на стойност 48 000 лева за изработване и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. Договор с избраната за изпълнител фирма по тази поръчка е сключен на 12. 01. 2012 г. Във връзка с проверката, от ОЛАФ е поискано съдействие от дирекция АФКОС-МВР за предоставяне на конкретна информация с цел изясняване на достоверността на изнесеното в сигнала."

От МВР обаче категорично заявяват, че името на министър Мирослав Найденов никъде не се споменава в кореспонденцията с европейската служба. 

"Важно уточнение в този контекст е и фактът, че проверките на ОЛАФ се извършват срещу икономически оператори, а не срещу физическо лице, освен ако то самото не е икономическият оператор. Преди публикуването на статията, от МВР бе поискана и предоставена чрез Пресцентъра официална информация, че разследване срещу земеделския министър няма.

Във връзка с твърдението, че „нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ“, поясняваме, че проверките, по които работи ОЛАФ, се откриват със санкция на генералния директор. Не може да се твърди, че Джовани Кеслер е знаел за сигнала при посещението си в България на 27 - 28 септември 2012 г., тъй като решение за откриване на проверката по визираната поръчка е подписано от него повече от месец след това – 31. 10. 2012 г.

Действащата към онзи момент наредба изисква при подобни обществени поръчки под 50 000 лв. да се съберат 3 оферти с предложения в рамките на прогнозната стойност – 48 хиляди лева. В това отношение процедурата е спазена. Всички факти, посочени дотук, са предоставени на Европейската служба за борба с измамите", се казва още в съобщението на МВР.

Според публикацията на в. "Сега" сигналът за злоупотребите е получен в Брюксел на 28 август, а нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Причината е знаменитата поръчка за разработване на фейсбук страница и акаунт в туитър, за които Найденов плати по 50 000 лева европейски пари от Програмата за развитие на селските региони. През декември АФКОС е получила официално искане да изпрати подробна информация по случая, както и копия от документите, свързани с него.

Скандалът около обществената поръчка гръмна в средата на август. Парите за Фейсбук и Туитър отидоха при 25-годишната Кристина Спасова, която броени дни преди да спечели поръчката е била пресцентър на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ). 

Във вторник сутринта пред bTV министър Найденов категорично отрече твърденията, че е разследван. Той дори обяви, че е провел разговори с шефката на дирекция АФКОС комисар Соня Клисарска, която го уверила, че разследване срещу него няма. Министърът обаче не потвърди дали има разследване по скандалната поръчка. “Информацията не отговаря на истината, тя се опровергава и от МВР, от АФКОС (дирекция към МВР, която се занимава с разследване на евроизмами, бел. ред) и от ОЛАФ. Смятам, че това е поредната поръчка, за съжаление. Надявам се, че журналистите от в. “Сега” разбират отговорността, която носят с тези твърдения. Колко са абсурдни те, можем да съдим по това, което се случи само преди няколко дена – Европейският съвет реши да отпусне на България допълнителни над 2 млрд. евро по земеделските фондове и смятам, че това няма как да се случи, ако земеделският министър, който отговаря за тези средства, е разследван. Смятам, че това е новината. Всичко останало оставам на съвестта на тези, които са го написали”, коментира пред bTV Найденов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!