МЗХ продало България на руснаците не за жълти стотинки, а още по-евтино

OFFNews 18 февруари 2015 в 14:11 16051 47

Десислава Танева

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Десислава Танева

Министърът на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков е продал 358.551 дка край Варна на проектната компания "Южен поток България" АД не за 36.80 лв. на кв. м., а още по-евтино.

Сделката е сключена на 22 юли - ден преди оставката на кабинета "Орешарски" - между министъра и проектната компания по уж спрения "Южен поток". Компанията, притежавана от руската "Газпром" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) е платила 36.80 лева на квадратен метър и общо 13 195 050,48 лева, съобщи МЗХ седмица след сделката след запитване на OFFNews.

От отговор на въпрос от депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов на настоящия земеделски министър Десислава Танева по време на вчерашния парламентарен контрол обаче стана ясно, че цената на земята е била още по-ниска.

От получените общо 13 195 050,48 лева 7 млн. са отишли не за земята, а за промяна на статута й в урбанизирана, за да отговаря на изискванията за строителството на газопровода. Тоест продадената земя във варненския кв. "Аспарухово" е била изтъргувана само за 6.195 млн. лева общо или под 20 лв. за квадратен метър.

По настояване на депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт министър Танева обеща да сезира Прокуратурата и да предприеме действия за защита на държавния интерес, включително разваляне на сделката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!