Електорат от Турция се заселва в Кърджали за местните избори

Александра Маркарян 17 април 2015 в 18:49 34115 11

Темата за изборния туризъм възниква при всички местни избори досега

Година преди местните избори Кърджали се пълни с новорегистрирани жители. Те идват от Турция и са с българско или с двойно гражданство.

Броят на турските имигранти в България през 2014 г. е тройно по-голям, отколкото през предходната 2013 г., по данни на Националния статистически институт, обявени от председателя му Сергей Цветански.

От общо заселилите се от чужбина в България 26 615 души най-много - 26.5% - идват от Турция. Това означава, че за местните избори са осигурени поне 7050 души нов електорат. Данните са до края на 2014 г.

Според Изборния кодекс на местни избори имат право да гласуват хора, регистрирани в съответната община и населено място най-малко 6 месеца преди провеждането на изборите. За тях все още не е насрочена дата, но е почти сигурно, че ще са в края на октомври, т.е. електоратът може да се размества в зависимост от нуждите до края на април. За първите месеци на тази година обаче все още няма статистически данни.

Не е сигурно, че става въпрос за изборни злоупотреби. Възможно е да е вълна от смяна на изтекли лични карти. Турските граждани, които получават българско гражданство са пренебрежимо малко. Почти всички са с двойно гражданство, а след като имат такова, значи имат адрес и в България, коментира пред OFFNews експерт, наблюдаващ отдавна изборните процеси.

Според данните на НСИ българските адресните регистрации на турските заселници се концентрират в област Кърджали. Там населението се е увеличило с 1% през 2014 г., отново по данни на националната статистика.

Привидно Кърджали изглежда непревземаем бастион на ДПС - всички седем общини в областта бяха спечелени от партията на Доган и Местан на изборите през 2007 г. Всички 29 кметства в областта също са на ДПС.

За бастион на ДПС обаче се смяташе и Сърница. Въпреки това след добрия резултат на кандидатите на ГЕРБ и на Реформаторския блок на първия тур там, се наложи ДПС да се бори за кметския пост на балотаж и го спечели "на косъм", с по-малко от 600 гласа разлика.

Останалите две големи групи имигранти в България са от Сирия (22.6% или 6015 души) и Русия (15.2% - 4045 души). В групата на имигрантите освен получилите българско гражданство, НСИ брои и получилите статут за постоянно пребиваване в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!