Действията по спрения "Южен поток" продължават

Александра Маркарян 10 декември 2014 в 13:33 8117 8

Снимка "Газпром"

Действията по спрения с правителствени решения проект "Южен поток" продължават.

Само преди дни изпълнителните директори на проектната компания "Южен поток България" Игор Елкин и Димитър Гогов са сключили пореден договор - за учредяване на право на строеж върху земи във варненско село със собствениците им в полза на "Южен поток", показва справка на OFFNews в Имотния регистър.

Сделката е от 28 ноември 2014 г., когато в сила са поне две правителствени решения за спиране на дейностите по проекта, и дни преди руският президент Владимир Путин да обяви, че изпълнението на проекта спира окончателно заради отказа на България от него.

Договорът е сключен между "Южен поток България", чрез пълномощника му "Естейт Инвест" ЕООД, представляван от управителя на дружеството Петър Йорданов Григоров, и собствениците на имота Илко и Елка Стефанови, чрез пълномощника им Станимира Димова.

В документа пише, че се учредява възмездно и безсрочно право на строеж за построяването и експлоатацията на пътя, осигуряващ достъп до компресорната станция, включително и за изграждането на свързаните с него пътни съоръжения и принадлежности, представляващ част от сухопътния участък от трансграничната газопроводна система "Южен поток" на територията на Република България.

Договорът от 28 ноември е сключен на база два документа - решение от 31 октомври 2013 г. на Комисията за земеделските земи (КЗЗ), председателствана от тогавашния министър на земеделието в кабинета "Орешарски"  Димитър Греков, и заповед от 24 март 2014 г. на министъра на регионалното развитие при Орешарски Десислава Терзиева (БСП). Решението на КЗЗ от октомври 2013 г. утвърждава трасето за газопровода и според него пътят за приемния терминал и компресорна станция "Варна" минава през 36 имота в землището на село Приселци, сред които са и нивите на Стефанови. Заповедта на Терзиева одобрява подробния устройствен план.

Правото на строеж се учредява за два имота. Първият е нива в село Приселци, Аврен, Варненско, в местността "Пазарлията", цялата с площ 37 488 кв. м., като строежът ще бъде върху 1018 кв. м. Правото на строеж се дава срещу цена от 2036 лева. Вторият имот е в същата местност, площта му е 4748 кв. м., от които ще се строи на 854 кв.м. Правото за строеж е дадено срещу цена от 1708 лева или общо, за правото на строеж върху двата имота проектната компания за "Южен поток България" плаща 3744 лева.

Собствениците Илко и Елка Стефанови дават съгласие за промяна на предназначението на имотите, за които се учредява вещното право на строеж и за обособяването, ако е необходимо, на частта от имотите им с променено предназначение в отделен самостоятелен недвижим имот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови