Всички участници в скандала в "Български пощи" излязоха с декларации

Владимир Йончев 20 март 2015 в 21:18 11508 6

Всички участници в скандала с "Български пощи" излязоха с декларации, в които обясняват позицията си.

Пощите са в центъра на вниманието заради процедурата около избор на нова охранителна фирма, която да пази обектите и да пренася парите за пенсии.

За избора на нов охранител стартира обществена поръчка, но тя беше обявена прекалено късно, а освен това беше обжалвана. С обяснението, че това е "извънредна ситуация" "Български пощи" мина към друга процедура - избор на изпълнител, чрез пряко договаряне.

Прогнозната стойност на обществената поръчка беше 50 милиона лева за 4 години.

Планът печелившият ще бъде определен чрез договор с посочена от ръководството фирма, а не чрез конкурс, беше ясен още от 2 месеца, а според шефа на пощенския синдикат Георги Бочев, схемата е била скрепена с "бели пликове".

Вчера БТВ излъчи запис на шефа на "Български пощи" Деян Дънешки отпреди 2 месеца, в който той гарантира, че към пряко договаряне няма да се минава и съмненията са неоснователни. На 17 март обаче започна именно пряко договаряне с предизвестения победител.

Ръководството на "Български пощи" първо публикува позиция защо това се е наложило. Основният аргумент е, че заради обжалването на обществената поръчка, няма време тя да се довърши до 1 април, а след тази дата пощите ще останат без охрана и няма кой да кара парите за пенсии.

"Български пощи" обясняват и защо се са решили на прякото договаряне да поканят само една фирма, а не няколко. Експерт по сигурността им е препоръчал 6 фирми, които могат да изпълнят поръчката. "Български пощи" обаче установили, че 4 от тях отговарят на условията само частично, а реален капацитет да свършат работата имат само 2 - досегашният изпълнител ASP („Ей Ес Пи“ ЕООД) и ВИП „Секюрити”.

След направена проверка, се оказа, че срещу ASP, според описа на Софийски градски съд, има образувано на 26.02.2015 г дело с искане за обявяване в несъстоятелност. Грижата за защита на обществения интерес, която е първостепенна, определя окончателното ни решение в полза на другата компания,

пише в декларацията на "Български пощи". Пощите обясняват, че договора, който ще подпишат с ВИП Секюрити няма да е за 4 години и 50 милиона лева, а временен - до приключване на забавената процедура по обществената поръчка.

ASP излезе със своя декларация, в която нарече "откровени лъжи" твърденията на "Български пощи":

Категорично заявяваме, че появилите се твърдения за обявяване на „Ей Ес Пи“ ЕООД в несъстоятелност/ликвидация са крайно несъстоятелни и откровени лъжи, за което ще потърсим съдебна отговорност от разпространяващите ги, за уронване доброто име на Дружеството и нанесени морални и материални щети,

пише в декларацията на ASP.

Към нея е приложено и удостоверение от Агенцията по вписванията, че срещу фирмата няма заведено дело за несъстоятелност.

Със своя декларация излезе и избраната да получи парите чрез пряко договаряне "ВИП Секюрити". В нея се набляга на това, че обжалването на обществената поръчка е направено от асоциация, в чието ръководство е и шефът на конкурентната фирма ASP.

Така на практика самите обжалващи се явяват причина за настъпването тези “изключителни обстоятелства”, довели до забавянето на поръчката и сключването на временен договор, които уж предвиждат,

пише в декларацията на поканената да вземе поръчката без конкурс ВИП Секюрити. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews