БСП-лийкс: Колцентърът на БСП не е бил за маркетингово проучване, а за агитация

Милен Енчев 20 декември 2013 в 13:52 6641 4

Кирил Добрев

Снимка БГНЕС, архив

Кирил Добрев

Нови документи от кореспонденция между БСП и наетия кол-център преди изборите през 2009 г., с които OFFNews разполага, опровергават твърденията на депутата Кирил Добрев, че левицата е поръчала маркетингово проучване.

Коренспонденция между Добрев и собственика на фирма „60 К“ Джонатан Гладуиш от 2009 г., за която OFFNews писа, показа, че БСП си е поръчала телефонна агитация преди изборите, таргетирана към около 2 милиона избиратели над 55 години. За целта, личи от електронните писма, фирмата се е ангажирала да използва база с лични данни – телефонни номера и ЕГН-та, което уличава поръчителя и изпълнителя в злоупотреба с лични данни. В момента по случая води проверка и Комисията за защита на личните данни.

„Доколкото си спомням преди изборите през 2009 г. поръчахме маркетингово проучване за електоралните нагласи, не става въпрос за агитация“, беше коментарът на Кирил Добрев по публикацията.

Новите документи, с които редакцията разполага, обаче свидетелстват за обратното. В таблица на английски език са разписани ясно ангажиментите на фирмата – за брой служители, необходим за всички обаждания, брой часове и брой обаждания, необходими за всеки служител. Според набелязаната цел – достигнат брой хора, е изчислено, че фирма „60 К“ трябва да ангажира в кампанията 148 служители, всеки от които трябва да направи по 1620 „успешни обаждания“ (successful calls). За целта всеки от тези служители е трябвало да работи 30 дни по 9 часа и да прави средно по 6 успешни обаждания на час, личи от сметките.

Набелязаната цел пък е била освен дотогава достигнатите гласоподаватели на БСП във възрастовата група на 55 години (600 000 реални гласоподаватели, actual voters – 30% от възрастовата група) да се достигнат още 240 000 души, се посочва в документа. Използваните в сметката термини – “total voters”, “actual voters”, “BSP goal” подсказват, че става дума тъкмо за агитационна кампания, а не за обикновено проучване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови