Александър Кирев: Преподавателят в УАСГ не искаше да ме изпита, затова се явих пред комисия

Александра Маркарян 04 ноември 2012 в 16:17 25229 27

Александър Kирев

Снимка Сергей Антонов

Александър Kирев

Ден след публикуването на статията в OFFNews „Вижте как УАСГ издава дипломи“, засегнатият в нея Александър Кирев дойде в редакцията и поиска право на отговор.

Интервюто с него бе взето в редакцията на OFFNews, записано на диктофон, който през цялото време стоя пред Кирев и се вижда добре на снимката. Текстът на интервюто бе изпратен по имейл на г-н Кирев, заедно със записа от разговора.

Въпреки първоначалната уговорка г-н Кирев два пъти ни върна отговор, че не желае да се публикува интервюто и вместо това иска да публикуваме изпратено ни от него опровержение.

Независимо от неговото желание (или по-точно нежелание), OFFNews публикува интервюто, защото смятаме, че то е коректната форма за  право на отговор.

Текстът е с незначителни съкращения на паразитни думи и уточняващи реплики.

Записът на разговора с г-н Киров можете да чуете ТУК.

Под интервюто публикуваме и изпратеното ни от Александър Кирев опровержение без редакторска намеса.

 

Г-н Кирев, как завършихте висшето си образование?

По отношение на моето образование аз действително съм работил в Агенция „Митници“, но но не до 2009 г., а до 1999 г. След това аз бях на трийсет и няколко години и няма нищо лошо човек на тази възраст да почне да се образова. Нали? Тука беше написано, че съм 65-и набор, пък уча на всичкото отгоре.

Не пише „на всичкото отгоре“.

Добре. Казвам, че преди това съм учил в Техническия и в УНСС и реших да се запиша да уча в УАСГ. Деканът, който има право да определя курса на обучение, предложи да ме запише в трети курс, защото съм учил всички фундаментални дисциплини – математика,...

Вие се прехвърляхте или бяхте завършили Техническия университет?

Не, не съм го завършил. Бях загубил студентски права в Техническия университет. Значи, не се прехвърлям от УНСС, а от Техническия университет.

През 2004 година аз си възстанових правата след явяване на конкурсен изпит по математика в Техническия университет, след което се прехвърлих, след като ми бяха възстановени правата. Прехвърлих се в УАСГ – това е напълно нормално.

Прехвърлих се да уча „Геодезия“. Учих „Геодезия“ може би година или година и половина, след което разбрах, че интересите са ми в друга посока и се прехвърлих да уча „Урбанизъм“.

Как решихте да се прехвърлите в „Урбанизъм“?

Имах други интереси, в областта на устройственото планиране – с това се занимавах.

Аз се занимавам от 1995 г. с този бизнес и това, че не съм имал образование не означава, че не мога да имам фирма и не мога да бъда мениджър.

Никой не го оспорва.

Така пише поне.

Не, не пише, че нямате право да имате фирма.

Пише, че имам 2-3 години, откакто съм завършил. Имайте предвид, че аз съм мениджър на всичките тези неща. Не съм експерт. Експертите във всичките тези проекти, ако се поинтересувате, ще видите, че те са водещи специалисти в тази област, включително и преподаватели от УАСГ.

Единственият експерт, който ме е молил да го взема и аз не съм го взел, това е Веселинка Троева, която знаете, че тези неща идват от нея... Няма значение.

В УАСГ всичко вървеше... в специалността „Урбанизъм“ нямаше никакъв проблем с изключение на един изпит при Веселинка Троева, която не желаеше да ме изпита и каза, че няма да ме изпита. Плюс това се опита да ме рекетира няколко пъти. Отмъкна ми една страшна книга за голф, архитектура на голф игрища, която струва 300 евро и така и не пожела да ми я върне на всичкото отгоре. Тя е професор.

Не ги пишете – те са битовизми тези неща, разбирате ли? Аз не се защитавам. Просто се опитвам да ви обясня, че има неточности в това нещо. За да бъдеме точни и да не се стига до някакви...

В главната книга има не една, а пет задраскани оценки. Какво се е случило?

Значи, пак ви казвам - в главната книга тези, които са задраскали оценките, са Георги Калушев – нейният съпруг, и Веселин Дончев, когото Троева настрои срещу мен.

По отношение на главната книга и на моето завършване в УАСГ. Понеже тука гледам, че вие пишете доста: През 2010 година има проверка на Министерството на образованието по тоя въпрос. Има проверка и на прокуратурата. И двете проверки, прокуратурата излиза с постановление, че няма извършено престъпление, тъй като не може да има извършено престъпление – знаете, че университетите имат автономия, а Министерството на образованието излиза със становище, че моето завършване е напълно редовно и законно.

С двойки?

Не може да има двойки, госпожа. Комисията ми пише петици.

Двойките са написани в главната книга.

Чакайте малко. Вие видяхте ли в главната книга какво пише? Не.

Снимана е.

Снимана е. За това ще говорим - кой ми изнася личните данни – това е отделен въпрос. Защо сте ми публикували ЕГН-то? То се вижда. Ако не вярвате, да ви го покажа.

Значи, комисията ме изпитва мене, нали? Според вас, може ли деканът и ръководителят на катедра да направи комисия от цялата катедра, която да ме изпита? Може.

Да, интересно е основанието.

Основанието е, че преподавателят не желае да ме изпита. Преподавателят, който трябва да ме изпита, не желае.

Комисията ме изпитва мене и ме оценява и се нанасят оценките в главната книга. Те се нанасят от секретар. Комисията не може да нанесе... шест човека не могат да се подпишат там, нали? Дава се протокол от изпита и секретарят ги нанася. След което тези хора идват, задраскват оценките на комисията и ми пишат двойки. Според вас, може ли някой, който не ме е изпитвал, да ми пише две?

Как от главната книга става ясно, че тази оценка е поставена от комисия, а не е лична?

Как ще бъде лична? Нали имаше разследване на прокуратурата и на Министерството на образованието. Не може да бъде лична. Това нещо е проверено хиляди пъти. Доказано е.

А чий е подписът?

Казах ви – на секретаря на факултета, който нанася, когато има комисии. Аз ви казах, че тези неща са доказани вече. Оттам нататък аз се дипломирам. Показвам диплома. (Кирев вади и показва дипломата си). Диплома – оригинална, не фалшива.

Може ли да снимаме тези неща?

Не, не може. Аз ще ви ги изпратя (бел. ред. - Това още не се е случило).

Нали знаете, че при този шум, който Веселинка Троева вдигна тогава... тя пак го направи по този начин – чрез анонимни донесения, защото, не знам дали знаете – тя е агент на Държавна сигурност, доказан. Има го навсякъде това нещо и методите ѝ са такива на нея. Тогава се вдигна страхотен шум и се направиха две проверки. Аз ще ви покажа резултатите от тези две проверки (бел. ред. - към днешна дата те не са ни представени от г-н Кирев), нали?

Аз завърших специалност „Урбанизъм“. Нали? Бакалавърска степен.

(Кирев показва друга диплома – за магистърска степен, придобита в Софийския университет)

Заповядайте. Магистърската ми степен. Можете да го напишете. Каква ми е специалността? „Регионално развитие и политика“. От Софийския университет.

Така че не съм само бакалавър по „Урбанизъм“, а съм и магистър по регионално развитие и политика. Това е специалността, която прави интегрираните планове, защото Веселинка Троева е архитект, а тези планове не се правят от архитекти. Нали?

Остава си отворено да ви донеса проверката на МОН и да ми дадете право на отговор, и съответно – постановлението на Районна прокуратура за липса на данни за извършено престъпление.

Те пишат всякакви работи за мен, но имайте предвид, че аз имам солидна и голяма фирма, която има милиони обороти. Не желая тези неща да се пишат в публичните пространства, защото те са лъжи.

Сега ще стигнем и до другите работи. Такива глупости – че съм бил близък до ГЕРБ, до Бойко Борисов и те са ми дали обществена поръчка; пък моята фирма имала близко име до Националния център за териториално развитие – Веселинка е шеф на този център, и в обществените поръчки ни бъркали и т.н. Това са несериозни неща.

Продължаваме. Свършихме с образованието.

А, какво пишеше тук? "Ще режа пръсти" – това е абсолютно недоказуемо. Аз цял живот се образовам и цял живот уча. Имайте предвид, че съм човек, който непрекъснато се развива. Не искам да се хваля, но съм с що-годе средно интелектуално ниво. Как си представяте, че ще застана пред цялата комисия и да кажа, че ще режа пръсти (бел. ред.: В текста на OFFNews не се казва, че репликата е произнесена пред комисия).

Плюс това съм го казал пред студенти, които са работили в моя офис. Нали, аз мога да ви представя всички работници, които са работили при мен, защото аз ги осигурявам и ще видите, че нито един студент не е работил при мен тогава. Нито един.

А така пише „предава чужда курсова работа“. Какво е това? Коя е тази курсова работа? Трябва да се види? Дава я „25-годишната роднина на кмет на Долна баня“. Коя е?

Нали сте наясно, че имам право да не я спомена?

Ми хубаво. Попитайте я и да видим коя е тази курсова работа. Нали разбирате, че ако нещата не тръгнат на добре, аз това нещо ще си търся правата по съдебен път и там ще трябва да си ги доказваме. Така че попитайте я нея.

И с това „митничаря“ ми омръзна – аз съм бил митничар преди 14 години. Забравил съм го. Бил съм на 20 години, когато съм бил митничар. И в това да си митничар няма нищо лошо – аз съм работил в администрацията и ако трябва да бъдем честни, ако направите една справка, ще видите, че аз съм разкривател на толкова митническа контрабанда и на толкова наркотици, че си нямате на представа. Носител съм на значка.

Защо е било водено дело срещу вас от Агенция „Митници“?

Делото е трудово, защото ме уволниха и аз водих делото, за да ме възстановят на работа. Нали всеки има право когато го уволнят, да води дело за възстановяване на работа? Те ме възстановиха на работа, аз спечелих делото 2009 година и веднага си пуснах молбата за напускане. Защото аз вече се занимавах със съвсем други неща, имах друг бизнес. Не ме интересуваше митницата.

Защо ви уволниха?

Защото, според тях, не съм бил на работа една седмица. Според тях. Което се оказа, че не е така. Има решение на Върховен касационен съд, с което се потвърждава решението на... значи не е за корупция, ако искате това да чуете. Няма такова нещо...

(Бел. ред: Надолу в курсив и кавички са цитати от предишния текст на OFFNews, които г-н Кирев коментира

И какво значи „фалшивите оценки“? Вие представяте ли си някой да отиде и да нанесе фалшиви оценки в главната книга? Плюс това, задраскването и поправянето в главната книга си има ред. Преподавателят, който е недоволен, пуска жалба до декана, деканът разпорежда и той лично прави тези неща. Има правилник на университета. Тези хора, тези хора си мислеха, че те могат да правят каквото си искат. Представяте ли си всеки да идва и да драска в главната книга с червен флумастер? Именно това бяха забележките. Доколкото знам, срещу единия – Георги Калушев, имаше преписка за документ с невярно съдържание, защото той ми пише двойка, без да ме е изпитал. Разбирате ли? Той удостоверява едни обстоятелства, които не са така! Според Вас, ако Вие сте преподавател, можете ли да напишете на някого двойка, без да прецените неговите знания? Няма такава процедура. Писане на служебни двойки, такава процедура няма отдавна.

Продължаваме нататък.

Защитата на дипломната ми работа не е за Общ устройствен план на Бургас. Темата ми е: „Планиране на извънградските територии на град Бургас“ и аз съм участвал в един конкурс за концепция. Плюс това никой не е казал, че един студент не може да разработва дипломни работи за каквото иска, при положение, че тази тема е одобрена от катедрата.

Получава отличен“. Естествено, че ще получа отличен. Може да попитате всички студенти, на които аз съм преподавал.

Вие сте преподавали, а кога сте бил докторант?

Какъв да съм?

Докторант.

Не съм бил.

А сте преподавали като...?

Като хоноруван асистент в катедра „Градоустройство“, в която аз преподавах, но тази година се отказах вече, защото там нищо не става с тези хора. Там преподават 68 човека, които не са докторанти, те са хонорувани. Изискването да бъдеш доктор за асистентите, съгласно Закона за развитие на академичния състав, не важи.

...В МОН е подаден анонимен сигнал за ставащото, вероятно от студенти“. Не е подаден от студенти. Подаден е от Веселинка Троева. Това е ясно. И Весо Дончев.

Откъде знаете? Сигналът е анонимен.

Аз съм го проверил. Знам. Стилът е един и същ. Това са агенти на Държавна сигурност. Това са хора, които ги е яд на мен. Те не могат да си представят, че един човек на 40 години започва да се развива и започва да ги превъзхожда. Разбирате ли ме?

„От МОН идват на проверка. Идват и от IV полицейско управление за разпити. Последствия няма.

Не е вярно, МОМН има становище, подписано от министър Сергей Игнатов, а Районна прокуратура има постановление, подписано от водещия проверката прокурор, в което пише, че няма данни за извършено престъпление, а от МОМН казват, че завършването ми е законосъобразно. Има правилник за учебната дейност на УАСГ и там е казано кой какви права има. Деканът има право да признава изпити, да прави комисии и т.н. Това, че на някого не му харесва, си е негов проблем. Въпросната госпожа вече не е преподавател в университета, сама знаете. Аз затова не искам да коментирам този случай, защото беше направена проверка. 3 месеца беше проверката.

С твърденията си, че е урбанист, преподавател в престижния УАСГ, приятел на премиера или пратеник на ГЕРБ“...

Никога не съм бил член на партия ГЕРБ. Член съм на Българската социалистическа партия. Нямам нищо общо с ГЕРБ. Нищо общо за разлика от госпожата, която беше първият демократ в университета, след което се оказа агент.... „си издейства договор след договор“ - много грубо, това трябва да го докажем.

С твърденията си, че е урбанист...“ Урбанист ли съм? (вади и отново показва дипломата си); „...преподавател в УАСГ...“ - ще ви изпратя договорите си с УАСГ. 4 години съм бил преподавател. Единствено тази година отказах да преподавам, защото не искам да се забърквам с хора, които са... ето, виждате.

Така че тези твърдения са абсолютно верни.

Продължаваме – скандалът с Елин Пелин. Имаше прокурорска проверка, приключила с постановление, че няма извършено престъпление. Какъв е скандалът не мога да разбера. Също Даниела Запрянова не ми е съпруга. Тя не е архитект, а е юрист.

Договор, спечелен без конкурс“ - да, подписан е договор за безвъзмездна изработка, това няма нищо общо с цялата история. Прокуратурата е проверявала този случай и също има постановление, че няма данни за извършено престъпление. Случаят приключи.

Кирев обаче продължава да прилага подобни методи – изработване на ОУП без заплащане, рекетиране на собственици на земя и в други общини“. Искам доказателства, че съм рекетирал някого и че правя други планове без заплащане. Лъжа.

Община Бургас му възлага 6 плана, които не са завършени.“ Всички планове, които ми е възложила община Бургас, са завършени и чакат да се приемат. Плюс това аз съм проектирал единственото рибарско пристанище в община Бургас, което вече има строително разрешение от министъра на регионалното развитие и благоустройството, в Сарафово.

Опитва същата схема и с Долна баня. Там се опитва да пробие с друга фирма на жена си, в която е съдружник с 50% участие“. Пак повтарям Даниела Запрянова не ми е жена. „Името на фирмата на Запрянова и Кирев е „Национална агенция за териториално устройство“. И какво от това?

То притеснително много напомня на дружество с принципал МРРБ – Национален център за териториално развитие“. И какво от това? Първо, не напомня, защото има поне три различни думи.

Факт е, че често при търговете имената се бъркат и поръчките печелят Кирев и Запрянова.“ Е, това вече е смешно. Вие представяте ли си идиоти комисия, която бърка ей толкова документация на двете фирми?

Представям си всякакви...

Не, не, не, моля ви се! Това са глупости! Извинявайте много! Извинявайте много! За всички конкурси, които съм спечелил пред нея (бел. ред. проф. Троева) има протоколи. Тя е отстранена поне на четири конкурса и е отстранена, защото не отговаря на изискванията. Никой не ѝ е виновен на нея.

Двете дружества се сблъскват именно при изготвянето на ОУП през 2011-а. Такъв е изготвен от центъра към МРРБ, но негативно становище от „преподаватели в УАСГ“ - становището не е мое...

Не пише, че е Ваше.

Аз какво общо имам с цялата история? Кметът ми се обажда и ми казва: „Може ли да изработим Общ устройствен план? След което обявиха чрез покана конкурс за общ устройствен план, подадох си документите, дадох ниска цена, защото исках да им свърша услуга на тези хора. Нали си представяте, че една малка община не може да отдели 60 000 лева, за да направи Общ устройствен план. А преди това, доколкото знам, те си бяха прекратили договора с Националния център. Според вас, мога ли аз да прекратя договора при положение, че не съм никой. Има си възложител – кметът на община Долна баня, има си изпълнител. Той им прекратява договора, защото, доколкото знам, те не са си изпълнили задълженията по договора. Просто са предали, доколкото знам, материал, който е негоден за ползване. Нищо общо нямам с цялата история. Възлагат ми, правя го и това е. Даже не са ми платили – платили са ми 3000 лева. Нищо повече.

Тогава.... министърът осуетява проекта в Долна баня“ - глупост! Как министърът ще го осуети? Забърквате Росен Плевнелиев в не знам си какво. Това не е вярно.

Не пише, че тогавашният министър на регионалното развитие го е осуетил, а че при него е внесено становище по този въпрос.

Тогава защо пишете, че е внесено при него. Не е внесено при него.

А къде е внесено?

Не знам. Защо да е внесено при него?

Общината се отказва, центърът към МРРБ губи 54 000 лева.“ Аз не мога да разбера защо плачат те. Имат договор, нали? Има съдебен път. Има съд. Завеждат си дело и се оправят с община Долна баня. Съдът е единственият, който ще реши в случая кой е крив и кой е прав. И аз какво общо имам с цялата история, пак не мога да разбера.

Договорът не е за 7000 лева, а за 10 000 лева и са ми платени само 3000.

Впоследствие се оказва, че „становището“ на преподавателите е писано от съдружника на Кирев и ръководител на дипломната му работа в УАСГ доц. Минчо Ненчев.

Сега тука да се разберем за едно нещо – доц. Минчо Ненчев ми е ръководител на дипломната работа, но не ми е съдружник. Това нещо е уникална лъжа. Единствената фирма, която аз имам, е „Национална агенция за териториално устройство“ и съм съдружник с Даниела Запрянова.

Всъщност най-сладките поръчки с много сериозно финансиране и възможност за влияние са тези за изготвяне на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие (ИПГВР).... Участието на Александър Симеонов Кирев в търговете за Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие е скрито зад участниците ДЗЗД „Консорциум Урбанико“ и ДЗЗД консорциум „Таун план“.“

Консорциумът се създава, за да можем ние взаимно да си ползваме техническите и икономическите възможности, защото условията са много тежки на тези конкурси. В „Консорциум Урбанико“ нашата фирма е съдружник с „Амфион“ - това е архитектурна агенция, която е на 92-ро място в света сред архитектурните агенции. Нейният управител е шест пъти носител на наградата „Архитект на годината“.

Обвинявате ме в корупция едва ли не.

В първия консорциум е включена фирмата „Геоарх“ – 100% собственост на жена му арх. Запрянова. Тя печели например плановете за красивия град Велико Търново. Консорциум „Урбанико“ печели и Смолян. Кирев печели и плана за Велинград.“

Проверете условията на конкурса – вижте защо съм ги спечелил. Хубаво, правите ми реклама. Спечелил съм ги.

Кирев стои зад спечелилите търговете за изготвянето поне на 5 от плановете.“ Аз стоя зад тях. Какво означава тази дума? Че аз съм ги спечелил или че аз правя нещо отзад.

Означава, че имате участие.

Добре.

„Дори Националният център за териториално развитие към МРРБ няма толкова.“

А защо трябва да има? Това не мога да разбера. Мислите, че те са по-добри от мене ли? Само защото са едно ЕАД към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и че имат пет човека там? Аз имам фирма с 40 човека работници и няма да ви казвам колко осигуровки и данъци плащам всеки месец. И съм един от най-големите дарители, и на „Българската Коледа“, и на домове за сираци и т. н. И всички тези хора гледат в моето канче. Знаете ли, че едно детенце в Елин Пелин, всяка година му давам по 15 хил. лева, защото е болно от детски паралич, за да се излекува. Питайте я нея колко пари дава за тия неща. И това е доказуемо. Защо тези неща никой не ги пише за мене?

Вярно е, че комисиите в общините решават изхода от търговете и все пак е съмнително как Кирев и съдружниците му се вписват в изключително тежките изисквания по тези търгове. Необяснимо за стандартната логика е как хора с толкова малко опит (2-3 години стаж) печелят стратегически поръчки за планове, каквито никога досега не са разработвани.“

Планът има експертен състав. В него някъде аз участвам като експерт по регионално развитие, каквато диплома имам, когато се иска 3 г. стаж. Никоя община не е луда да пусне обществена поръчка за толкова пари при положение, че фирмата не отговаря. Разбирате ли? Защото, първото нещо, което е, е обжалването в КЗК.

Извинявайте много, но аз мога да бъда мениджър на колкото фирми искам и то успешно. Затова не ми е необходим опит, защото фирмите са мои. Парите са ми абсолютно чисти. Плащам данъци. Всичко е доказуемо. Това, че аз стоя зад тези истории също трябва да го докажем.

 

Надолу е текстът на опровержението, което Александър Кирев настоя да се публикува вместо интервюто. Правим го, без да поправяме грешките:

ОПРОВЕРЖЕНИЕ-ДИПЛОМАТА НА УАСГ Е НАПЪЛНО РЕДОВНА

Във връзка с клеветническата и дискредитираща г-н Александър Симеонов Кирев статия в сайта offnews.bg, носеща заглавието "Вижте как УАСГ издават дипломи" на Александра Марканян се налагат следните пояснения и опровержения:

Записването на Александър Кирев в спец. „Геодезия“ в УАСГ е сгласно Заповед №720/ 05.10.2005 г. на Ректора на УАСГ доц. д-р инж. П.Пенев. Съгласно тази заповед курсът на обучение е определен от декана на Геодезическия факултет, доц. д-р инж.Сл. Господинов.

Прехвърлянето на Александър Кирев е от Техническия университет, защото в УАСГ се приемат само студенти, обучавани в област на висше образование „Технически науки“, видно от горецитираната заповед.

През 1995 г. Александър Кирев е приет за студент в УНСС, специалност„Международни икономически отношения“ с кандидатстудентски изпит по руски език, положен на 23.10.1995 г. На разположение има протокол от катедра“ Чужди езици и приложна лингвистика“ при УНСС, удостоверяващ този факт.

Александър Кирев е работил в Агенция „Митници“ до 2000 г., като митнически инспектор.

Прехвърлянето на Александър Кирев от Геодезическия в Архитектурния факултет на УАСГ, става със заповед на Ректора, съгласието на двамата декани и възстановяване на държавната субсидия за обучение по първата специалност.

Обучението на г-н Кирев в Архитектурния факултет е по одобрен от Декана индивидуален учебен план, който дава право на студента да уточнява с преподавателите времето и начина на изпълнение на учебните задължения. Всички оценки нанесени с един и същи почерк в главната книга, са по справка за признаване на изпити от другия факултет, изготвена от Декана и съгласувана чрез подпис от тогавашния ръководител катедра „Градоустройство“- проф. Веселинка Троева. В тези случаи, оценките от справката се нанасят от инспектора на факултета.

След показване на определено лично отношение и недопускане до изпити от преподаватели и молба до декана на Архитектурния факултет е съставена комисия в състав: проф. д-р арх. Стефчо Димитров, доц. д-р арх. Минчо Ненчев, доц. д-р арх. Валери Иванов и председател, ръководителя на катедрата „Градоустройство“ проф. д-р арх. Александър Александров, която оценява проектите на Кирев и провежда съответния изпит.

След около два месеца, хоноруваните преподаватели Г.Калушев и В.Дончев си позволяват най - безобразно да подправят официален документ-главната книга на факултета. Подправянето се състои в задраскване на оценките, признати от Декана и тези на Изпитната комисия и нанасянето на двойки без провеждането на изпит и наличието на изпитни протоколи. Това действи е остро осъдено от тогавашното ръководство и Комисия от хабилитирани преподаватели в Архитектурния факултет указва кои са валидните оценки.

Александър Кирев, защитава дипломна работа на тема“Урбанистична концепция за пространствено развитие на извънградските територии на град Бургас“ с протокол на Държавната изпитна комисия №14 / 03.07.2009 г. Същата година му е издадена и Диплома за висше обрасование от УАСГ-Архитектурен факултет с номер 101203, рег. №37057 /2009 г. и номер на стикера на МОН 019512.

В края на 2009 г. е подаден анонимен сигнал до МОН, относно нередности в дипломирането на г-н Кирев. Образувана е проверка от експерти на министерството и Софийска районна прокуратура, чрез 4 РПУ. Проверката завършва със становище на МОН за липса на нередности и постановление за отказ за образуване на предварително производство. В хода на тази проверка са проверени всички факти и документи релевантни към обучението на Александър Кирев.

През 2010 г. Александър Кирев получава магистърска степен по „Регионално развитие и политика“ от СУ“ Св. Климент Охридски“ с диплома Серия А-2010 СУ № 201133, рег. № М 201133 и номер на стикер на МОН 047038.

От 2009 до 2012 година, г-н Кирев преподава в катедра „Градоустройство“ на Архитектурния факултет при УАСГ, съответно по дисциплините: „Планиране на извънградски територии“, „Техническа инфраструктура“, „Градски дизайн“, „Регионално планиране“ и „Устройство на урбанизирани територии“.

Г-н Кирев е участвал в изработването и консултирането на над 200 подробни устройствени плана, над 10 общи устройствени плана и над 30 инвестиционни проекта, за които има референции за добро изпълнение от съответните възложители.

Г-н Минчо Ненчев не е съдружник на г-н Кирев в нито едно търговско дружество, видно от търговския регистър.

Всички конкурси за изработване на ИПГВР, спечелени от консорциуми с управители г-н Кирев и г-н Борислав Богданов – изтъкнат наш архитект, носител на множество награди, са проведени при строго спазване на правилата на ЗОП от страна на възложителите, като нито една от процедурите не е обжалвана пред КЗК. Експертните екипи по тези поръчки се състоят от висококвалифицирани специалисти и преподаватели в УАСГ.

Всички горепосочени факти са подкрепени с писмени доказателства, които са на разположение на интересуващите се в офиса на Консорциум „Урбанико“, гр. София, ул.“Славище“ № 1, телефон за контакт 0895746560.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!