9 града излизат на протест в защита на Странджа от строежи

OFFNews 10 февруари 2014 в 16:40 5375 3

Протест в защита на парк

Граждани от 9 града ще излязат във вторник (11 февруари) вечерта на протест срещу плановете за мащабно застрояване на природен парк „Странджа“, получили зелена светлина от Върховния административен съд с решението му да остави в сила Обшия устройствен план на община Царево. Планът предвижда застрояване на около 5000 декара от Южното Черноморие в границите на природния парк.

Въпреки, че в петък министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри процедура за промяна на устройствения план в частта му, касаеща парка и официално спря прилагането на плана (изготвен през 2008 г. от арх. Калин Тихолов – несъстоялият се министър „Дюнигейт“), опасността продължава да е в сила, заявиха от екокоалицията „За да остане природа в България“.

„Прецедентът след решението на Върховния административен съд от декември 2013 г. е в това, че всяка една община може да поиска общия й устройствен план да бъде приет без екологична оценка. (Задължителното съгласувателно решение на ОУП-а на Царево бе отменено в предходно съдебно дело и все пак на финала съда го остави в сила – бел.ред.) Същевременно заповедта на регионалния министър за нов устройствен план на Царево може да бъде отменена още утре от същия или следващ министър“, се казва в позиция на природозащитната група.

„Затова коалицията „За да остане природа в България“ настоява да се вземе трайно законодателно решение, което да гарантира, че в бъдеще няма да се приемат устройствени планове без екологична оценка, докато гражданите не получат достъп до правосъдие при устройство на територията и опазване на околната среда“. Екоактивистите настояват за три основни действия от управляващите: екоминистърът Искра Михайлова със заповед да спре действието на устойствения план на Царево заради липса на екооценка (нейно задължение по два закона, касаещи околната среда); Общите устройствени планове да станат обжалваеми в съда с промяна в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на черноморското крайбрежие (сега не са – това беше основният мотив на съда да остави плана в сила, независимо, че Орхуската конвенция, ратифицирана от България и по-висшестояща от националния закон, изисква гражданите да имат достъп до информация и до правосъдие по всички въпроси, касаещи околната среда – бел.ред.); промяна в същите два закона, с които общите устройствени планове без надлежните екооценки да бъдат прогласени за нищожни.

И найкрая, екоактивистисти искат и „персонални промени в Министерство на околната среда и водите сред служителите, които не познават европейските директиви и седмици наред защитаваха този правен абсурд“.

Протестите в защита на Странджа утре вечер ще са в София, Пловдив, Стара Загора, Перник, Сливен, Пазарджик, Русе, Велико Търново и Трявна. Подробности за сборните пунктове има във фейсбук групата за акцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!