Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

500 казаха "не" на бетона в Карадере (снимки)

OFFNews 30 март 2014 в 19:44 6607 4

Снимка Сергей Антонов

Третият голям протест „ да опазим „Кара дере”.

Близо 500 души се събраха на днешния протест в защита на черноморската местност Карадере от строителство.

Първоначално избухнал в защита на Карадере, протестът вече има за кауза защитата на цялото Черноморие от застрояване, пролича от днешните изказванията на демонстрантите. Освен дивата местност в община Бяла, за която правителството подписа споразумение с кандидат инвеститора „Мадара Юръп“ АД, днес бяха споменати проблемът на парк „Странджа“ с общия устройствен план на Царево, драмата на Националната спортна академия с хотелите в морската й база в Равда и др.

„В това време си мислим за плажове, хубаво е и да ги опазваме. Това е третият пореден голям протест във връзка с местността „Кара дере”, но и за това, да опазим последните незастроени места по българското Черноморие. Преди два месеца бяхме на площадите отново за парк „Странджа”, отново излязохме да защитим закона”, каза пред протестиращите съпредседателят на партия „Зелените” Борислав Сандов. „Тук някой се опива да ни вкара в дилемата туризъм или природа. Това е една спекулативна сделка. 137 000 свободни легла има по Черноморието, още 3 000 – защо? Искаме и за следващите, които идват след нас, да имат това, което имаме и ние“.

„В местността Карадере има прекрасни условия за развитие на земеделие, хората могат да погледнат това. Би било добре българският туризъм да дава добри новини. За съжаление, българският туризъм не източник на добри новини. Местните хора в Бяла са в информационен вакуум – бетонирането означава край на качествения туризъм”, заяви председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

„Долу мръсните ръце от Карадере“, скандираха част от протестиращите. „Инвеститор клас А е измислица, морето не е”, „Искаме туризъм – не бетон”, „Кара дере – мандат дере”, гласят част от днешните плакати.

Започнало с около стотина души след 18 часа, час по-късно шествието вече наброяваше над 500 протестиращи. В 19.20 часа те се отправиха към Народното събрание, блокирайки кръстовището на Орлов мост и бул. „Цар Освободител“.

Очаквайте снимки от протеста

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!