400 полицаи, пожарникари и служители на затворите на протест

OFFNews 25 юли 2015 в 18:04 4091 5

Снимка bTV

Протестът на полицаите, пожарникарите и служителите на затворите.

400 полицаи, пожарникари и служители на затворите протестираха днес пред храм-паметника „Св. Александър Невски” с искане за реформи, предаде "БГНЕС".

Те носеха тениски с надпис: „Мисленето строго забранено. Мълчаливо връткаме реформи”. Протестиращите изразиха недоволството си, като положиха каските си на земята. Така те отбелязаха своя 44 ден на протест, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/, предаде репортер на БГНЕС.

Освен недоволството си от увеличаването на възрастта за пенсиониране, работещите в сектор "Сигурност" се обявиха и за това служителите да имат право на отказ да полагат извънреден труд.

"44 дни са достатъчни, за да стане ясно, че има проблем. Но оттук нататък отговорността за състоянието на МВР ще бъде на неговото ръководство. Освен това ние не сме и няма да бъдем страна по полицейското насилие", коментира зам.-председателя на СФСМВР Илия Кузманов.

Той подчерта, че въпреки края на протеста, служителите в системата ще продължат да търсят своите права чрез европейските институции и неправителствените организации.

Председателят на СФСМВР Валентин Попов припомни, че в МВР има много хора, които за трети път ще догонват правото си на пенсия. Той обясни какво символизират каските на земята – жълтите вече няма да ги има, тъй като професията спасител си отива, а за другите скоро ще бъде трудно да се намерят кандидати.

В последния си ден на протест работещите в МВР се обърнаха и към премиера Бойко Борисов с молба като техен колега да разгледа по-внимателно исканията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови