Членове на БСП в Плевен и Бургас протестираха в защита на Русия

OFFNews 12 февруари 2015 в 17:21 3200 18

Снимка Сергей Антонов

Снимка от протестът на БСП в защита на Русия, която се проведе на 10 февруари в София

Членове и симпатизанти на БСП излязоха на мирни демонстрации в Плевен и Бургас в защита на Русия.

Протестът в Плевен, който беше под надслов „С Европа, но никога срещу Русия! Санкциите не спасяват живот! Искаме мир, а не война!”, събра около 200 души. Сред демонстрантите имаше членове на Младежкото обединение в БСП, Общинските съвети на БСП в област Плевен, коалиционни партньори, неправителствени организации, симпатизанти и съмишленици на Социалистическата партия.

Сред протестиращите бяха и кметовете на Левски, Пордим и Никопол – Любка Александрова, Илиян Александров и Емил Бебенов.

Множеството почете паметта на жертвите на конфликта в Украйна с едноминутно мълчание, след което бяха поднесени венци и цветя пред Костницата.

Областният председател на Младежкото обединение на БСП – Плевен Стефан Бурджев прочете декларация до президента Росен Плевнелиев, до председателя на Парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и парламентарните групи, която бе подкрепена от събралите се.

„Сериозно сме разтревожени, че в продължение на месеци жертви на сраженията станаха хиляди мирни граждани – в това число жени и деца. Опустошени са значителни територии от страната, а стотици хиляди са прокудени от родните си места. За съжаление международната общност все още не може да намери необходимите пътища за ефикасно мирно решение на конфликта“, заявяват в декларацията социалистите.

Според авторите на декларацията войната в Украйна може да бъде предотвратена само на масата на преговорите, а опитите за военно и силово решаване на проблема ще доведат до още повече жертви и до фатално разрастване на военните действия.

По думите им, оповестените намерения за внасяне на още оръжия в района няма да ни приближат до мира, нито ще прекратят огромните рискове и страдания на населението.

Симпатизантите и членовете на БСП в Плевен изразиха и несъгласието си България да се превръща "в територия, на която се разполагат чужди военни части и техника за евентуални военни действия".

„Европа може и трябва да гради своята безопасност заедно с Русия, а не против нея. Досегашните санкции, очевидно, не са ефективно средство за уреждането на конфликта, а по-скоро нанасят вреди на европейските държави, в това число и на България. Затова и ние се обявяваме за тяхната отмяна“, категоричен бе младият социалист. Мирният протест продължи с шествие, което премина от Скобелев парк до Градската градина.

На демонстрацията в Бургас участваха около стотина симпатизанти и членове на БСП. Те протестираха срещу "въвличането на България във военни действия срещу Русия".

Докато социалистите развяваха български и руски флагове, човек от областна администрация издигна флага на НАТО, редом до българския и този на Европейския съюз.

„Надявам се това да е случайно, а не опит за провокация”, коментира общинският председател на БСП Евгений Мосинов.

От администрацията коментираха, че знамето на Алианса по традиция се вее пред сградата, но днес старият флаг е бил заменен с нов. Според Мосинов обаче би било по-редно там да се издига знамето на Бургас.

Това не е първата подобна демонстрация на БСП. На 10 февруари стотина души се събраха пред Президентството на протест, който премина под мотото "Санкциите не спасяват животи! Искаме мир, а не война!". Демонстрацията беше органициарана от Градския съвет на БСП, младежкото обединение в БСП, Българския антифашистки съюз, Движение "Русофили", Движение "Че Гевара" и Движение "Модерна България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews