Хиляди на протест в центъра на София срещу поскъпването на тока (снимки)

OFFNews 29 юли 2015 в 11:41 10980 10

Снимка БГНЕС

Със скандирания „Вдигаш тока – дай оставка” и „Иванов – off, off, off” хиляди протестиращи срещу увеличението цената на тока стигнаха до сградата на парламента.

Протестът, охраняван от полиция и жандармерия, блокира движението по бул. „Дондуков”. При паркинга до БНБ има паркирани десетки автобуси от цялата страна.

Първоначално демонстрантите се събраха пред Министерски съвет. От КРИБ обявиха, че техните представители на шествието са над 5000 души.

Протестът продължи малко повече от час и към 12.15 ч. част от демонстраните се отправиха към автобусите.

Над 1000 фирми в 28 града на България са на протест днес срещу предложеното повишение на цената на тока за бизнеса.

В Смолян представители на три производствени предприятия протестираха между 11:00 и 12:00 ч. пред сградата на общината.

В Кюстендил пет от големите предприятия подкрепят протеста, но не се включиха в него. Дружествата, заедно със синдикалната структура на КНСБ, изразиха своето становище чрез декларация. В нея се посочва, че дружествата подкрепят безрезервно протеста срещу добавката "Отговорност към обществото". Според представителите на индустрията в Кюстендил увеличението на цената на електроенергията за промишлеността ще има "плачевни" последствия.

В Пазарджик имаше протестно шествие. Протестът тръгна от дружеството "Елхим-Искра".

Във Велико Търново работници от фирма за производство на трансформатори са се присъединили към Националния протест. Лозунгите им гласят: "Няма да плащаме кражбите в енергетиката", "Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре".

В Пловдив работниците развяха транспаранти с надписи: "Да на реформите", "Не на грабежа", "Да на пазарните цени в енергетиката" и "Не на мафията".

В Бургас работници на две предприятия протестираха срещу повишението на цената на тока. Те се събраха пред сградата на Областната адмистрация.

Бизнесът е категоричен, че не може и не иска да поеме високия разход от решението на КЕВР за увеличаване на добавките “задължения към обществото” от 1 август.

Представителните четири работодателски организации и двата национални синдиката прогнозират фалити, загуба на конкурентоспособност и на работни места. Вторият национален протест е и за реформи и пътна карта с дългосрочни мерки за решаване на дефицитите в енергетиката.

Вчера премиерът Бойко Борисов каза, че не очаква увеличение на цената на тока. „В България има независим регулатор – КЕВР. Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока в следствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме”, обясни премиерът.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново.

Шефът на енергийния регулатор обоснова мнението си със закона за енергетиката. "В него беше записано, че в ценовия регулаторен период, който приключва на 30-ти юни за цените на електрическата енергия, може да се удължи със срок до 1 месец от датата на изтичане на периода”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!