Студентите от чужбина се върнаха да поискат оставка (обзор)

OFFNews 26 декември 2013 в 14:34 31331 57

Близо 3000 души се събраха на протест в София. Снимка: Асен Генов
Коледен протест срещу правителството - 26 декември 2013 година. Снимка: Асен Генов

Много градове в страната се вдигнаха на общонационален протест срещу правителството.

Инициативата за него бе на българите от чужбина, които първи се организираха под надслова "Прибираме се за оставка!" 

Само на протеста в София се събраха няколко хиляди души - студенти и българи, работещи в чужбина.

Шествието се изви от храма "Св. Александър Невски" по "Раковска" и жълтите павета до Художествената галерия.

Когато митингът дойде до парламента, студентите се наредеха до плътната метална ограда и започнаха да я ритат в такта на барабаните.

В този момент някой хвърли запален вестник зад кордона полицаи. Докато вестникът догаряше на най-долното стъпало на Народното събрание, дойде още много полиция, скрита зад парламента. Полицаите излязоха пред заграженията.

Момче и момиче бяха задържани от полицията. Служители на МВР накараха момичето да покажа какво носи в чантата си. Двамата младежи бяха качени в полицейска патрулка.

По-късно от МВР заявиха пред OFFNews, че от днешния протест няма арестувани.

Кордонът полиция остана пред загражденията и методично избутваше оредяащите вече протестиращи към паметника на Цар Освободител. Студентите отговориха със зрелищна, заря, изстреляна откъм задната част на паметника. 

Хронология на портеста:

18.17 часа - Полицията започна да освобождава площада пред парламента. Обстановката е спокойна и хората бавно се разотиват.  

17.36 часа - Протестиращите направиха заря, която беше посрещната с викове "Оставка".

17.28 часа - Младеж поиска от полицай да се легитимира. Той отказа да го направи, като обясни, че е длъжен да се легитимира, когато поиска личната карта на лицето. Това провокира протестиращите да освиркат полицията и да викат: "Долу МВР".

17.12 часа - Полицията изтласква протестиращите. Хора питат: "Защо е това?", други скандират: "Убийци!". Пред вратата на парламента беше хвърлена димка. Полицията отведе момче и момиче. Протестиращи викат: "Как не ви е срам"! и "Един ден ще се обърнат нещата".

17.09 часа - Полицаи минаха пред загражденията, за да не позволят на студентите да ритат по оградата. 

17.06 часа - Студентите се наредиха пред огражденията при парламента ида ги ритат. На място дойдоха допълнителни полицейски сили. Сградата на парламента е оградена с метални заграждения, зад които има засилено полицейско присъствие. Чрез мегафон представители на „ранобудните” студенти и българи, върнали се от чужбина изказват позицията си за политическата обстановка в страната. Чуват се скандирания „Оставка”, развяват българското знаме.

16.45 часа - Протестиращите блокираха движението на кръстовището пред Софийския университет. Полицейското присъствие пред Народното събрание е засилено, а протестното шествие се насочва към централния вход на парламента. 

16.32 часа, София - Има засилено полицейско присъствие. Районът около парламента е отцепен, въпреки че днес няма депутати в него. Шествието продължава мирно и достигна сградата на Народната библиотека. Сред протеста се виждат "Да спрем да плащаме на мафиотската държава".

16.24 часа, София - Шествието стигна до храм-паметника "Св. Ал. Невски". Начело на шествието се движи жълт автомобил, на който са се качили част от протестиращите. Очаква се студентските преподаватели да излязат с декларация в подкрепа на студентите. 

Шествието заобиколи храма и се насочи към кръстовището на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски".

15.56 часа, София - Шествието се отправи към сградата на парламента. Към протестиращите се присъединиха университетски преподаватели. Да подкрепят протеста дойдоха и проф. Георги Близнашки - бивш депутат от БСП и бивш Конституционен съдия, историкът Михаил Неделчев, музикантът Васко Кръпката.

 

15.46, София - Повече от 3000 души се събраха в пространството около БНБ и сградата на Министерски съвет. Много от хората са българи, които жевят в чужбина и са дошли да поискат оставката на премиера Пламен Орешарски. Пред Министерски съвет има опънати транспаратни. На един от тях е изписано "Прибрахме се за оставка". Това е надслвовът на митига. Следва думата "Оставка" на няколко езика. Хората са донесли знамена, от държавите от които идват. "Народе, протестираш или умираш сам избираш", гласи друг плакат. Очаква се шествието да тръгне към парламента.

15. 24, Благоевград -  Около десет души се събраха пред сградата на Областна управа-Благоевград, съобщава "Фокус". Протестът мина спокойно, към него се включиха и студенти от ЮЗУ „Неофит Рислки”. Протестиращите поискаха за пореден път оставка на правителството на Пламен Орешарски. По думите им, преминаващите благоевградчани също ги подкрепят, но се притесняват за своите работни места и се страхуват да застанат редом до тях. Полицейски служители следят за спазване на общественият ред.

15.11 часа, Варна - Стотина варненци се включиха в националния протест с искане оставката на правителството. Протестното шествие тръгна от площада пред сградата на общината и преминава по улиците на града, съобщи БНР. Протестиращите скандират "Оставка" и носят национални знамена и плакати с надпис "Оставка", "Кабинетът Орешарски – марионетно правителство, продало България". Участниците в шествието са предимно млади хора. Те казаха, че не са се отказали, защото протестът не е срещу конкретен политик, а за морал в политиката. 

Надяваме се, че това ще се случи, че правителството ще подаде оставка и на следващите избори ще могат да бъдат избрани хора, които истински да защитят името на България и да направят така, че ние да останем и да работим тук, иначе ще се превърнем в емигранти, коментираха пред БНР протестиращи. 

15.03 часа, София - Шествието се присъедини към протеста на българите от чужбина. Пред БНР студентът от Кеймбридж Момчил Найденов каза, че най-добрият изход за страната е незабавна оставка на правителството. "След оставката трябва да дойде правителство, което да е справедливо и да се вслушва в исканията на народа. Има такива политици", коментира студентът. 

14.54 часа, Пловдив - Около 200 протестиращи се събраха в Пловдив. Те се включиха в в шествие по главната улица на Града под тепетата. Шествието премина със скандиране „Оставка”, „Ние сме студенти, нас не ни е страх” и „Червени боклуци”. Освен студенти и българи, работещи в чужбина, в протестното шествие се включиха и местни жители.


14.47 часа, София - Протестиращите блокираха движението на „Орлов мост” и се насочват към сградата Българска народна банка. По данни на "Фокус" броят на протестиращит е около 300 души. Хората носят знамена, свирят на свирки, бият на барабани и скандират „Оставка”. Има плакати с надписи: „Опорни точки, ненавиждам: превратаджии, мерзавци”, „Партийните дотации - за иновации, не за машинации”. Част от протестиращите носят жълти жилетки, на които с черен маркер е написано - „Антиконфликт”. В района има засилено полицейско присъствие. По бул. „Цариградско шосе” се движат коли на градския транспорт, които обръщат на „Орлов мост” и отиват обратно по посока хотел „Плиска”.

14.30, София - Протестиращи започнаха да се събират на Орлов мост в София. 

14.27 часа, Бургас - Около 50 души се събраха пред Часовника на протест срещу правителството, съобщава "Фокус". Протестиращите искат незабавна оставка на кабинета „Орешарски” и промяна в Изборния кодекс. Някои носят коледни шапки и метли с надписи „Оставка”. Развяват се български знамена, надуват свирки. Много от протестиращите са млади хора, които са се върнали за празниците. Всеки момент, протестиращите ще тръгнат на шествие по ул „Богориди”.

14.10 часа, Варна - Студенти излязоха по улиците на Варна в подкрепа на протеста срещу правителството. По-рано днес подкрепата си към протетса обявиха и студентите от Велико Търново и Благоевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!