Протест срещу политическите уволнения в СУ (снимки)

Сергей Антонов 13 март 2014 в 10:24 5654 6

Протест срещу политическите уволнения в СУ

Снимка Сергей Антонов

Протест срещу политическите уволнения в СУ

На протест срещу политическите уволнения се събраха вчера студенти, преподаватели и граждани в двора на Ректората на Софийския университет. Повод за протеста бе отстраняването на Милена Маринчева от Софийския университет.

Договорът на Милена, която бе сред активно протестиращите през лятото на 2013 г. и сред хората, които помагаха на студентите по време на първата окупация, е прекратен на 7 март без предизвестие. Заедно с нея си отива и титулярът на длъжността инспектор, която тя заема по заместване в отдел "Международна дейност и протокол".

Това става по начин, будещ съмнения за нередности, смятат и Милена, и титулярът Мариана Статева-Андонова.

Пред OFFNews Милена сподели, че в в продължение на няколко месеца - от лятото на 2013 г. - върху нея е оказван натиск заради участието й в протестите. Тя е категорична, че не е нарушавала правилника на Софийския университет, който забранява политическата дейност на територията на Университета, защото помощта й за студентите, които окупираха сградата, е била единствено да им носи храна и вода.

20-ината протестиращи се събраха в двора на Ректората вчера към 16 ч. Самата Милена не бе сред тях. Мариана Статева-Андонова пък не е в България.

Впечатление направи полицейска проверка на мирно протестиращите - трима служители на реда проверяваха документите и студентските книжки.

Нито един представител на ръководството на СУ не излезе при протестиращите.

30-ина минути след началото му протестът приключи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови