Протест срещу затварянето на Дунарит - един от заводите на Цветан Василев

OFFNews 13 март 2015 в 09:09 3970 0

Протест на работници от оръжейния завод Дунарит ще блокира Дунав мост за един час днес, от 13 до 14 ч.

Те негодуват срещу отнемането на лиценза за внос и износ на завода. Решението взе Междуведомствения съвет по отбранителната индустрия към Министерския съвет, чийто съпредседател е икономическият министър Божидар Лукарски.

Съветът спря тригодишния лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и тригодишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия в първите дни на месец март 2015 г. с мотив "обективна заплаха за финансовата стабилност на страната". Тревожните констатации били свързани с движението на паричните потоци в „Дунарит“, като не ставало въпрос за единичен случай.

Дунарит беше един от заводите в групата предприятия, свързвани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Официално 92.012% от акциите на предприятието се притежават от "Кемира" ЕООД, а останалите акции се държат от "Никкомерс-01" ЕООД. Регистрацията на "Кемира" е в сградата, където бяха основните офиси на Цветан Василев - на бул. "Цар Борис III" 159. В Борда на директорите на "Кемира" са Кръстю Кръстев, Никола Киров (от 2006 г.) и Тодор Трифонов. Киров до 5 март 2015 г. беше в управлението и на фирми на Цветан Василев, като "Фина-С" (основен акционер в нея е фирмата на Цветан Василев "Бромак финанс").

Едноличен собственик на "Кемира" е "Хедж инвестмънт България", в чиято управа Киров е бил до 2008 г. Той е бил също в управлението на "Киа моторс България", "Литекс моторс", "Афлик-България" (държи "Порт инвест Русе").

Собственик на 90.71% от "Хедж инвестмънт България" е офшорката "И Еф Ви Интернешънъл Файненшъл Венчърс ЛТД", откъдето официалните следи се губят.

През есента на 2014 г. дълговете на "Дунарит" към КТБ (над 23 млн. евро) бяха поети от италианския бизнесмен Едоардо Миролио (собственик на 50% от "Техномаркет") чрез фирмата му "Е. Миролио". В замяна е заложен "Дунарит".

Протестът на работниците се подкрепя от БСП, съобщиха от "Позитано" 20.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови