Протест "на кафе" пред НС днес, този път срещу "съдебната реформа" на ДПС

OFFNews 22 юли 2015 в 07:06 2604 7

Протестна мрежа подновява протестите "на кафе" пред Парламента, а причината - прокарваните от ДПС промени в Конституцията, които да направят съдебна реформа по модел на партията на Доган, Местан и Пеевски.

Първият от редицата протести ще започне днес от 8:30 часа. Той бе анонсиран след като лидерът на ДПС Лютви Местан излeзe с контрапредложение за промени в конституцията и поиска сегашният законопроект на Реформаторите да бъде оттеглен, а на негово място ДПС да внесат свой проект, който да прокара "консенсусни" промени с цел съдебна реформа. Местан поиска това да стане незабавно, а Народното събрание да гласува новия законопроект извънредно през август, когато е лятната ваканция на депутатите. 

Вчера Местан се срещна с премиера Бойко Борисов и със съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, за да обсъдят промените в основния закон и предложението на ДПС. По време на среща, продължила почти час, консенсус не бе постигнат.

Борисов и Кънев са категорични, че трябва да се търси да се мисли по вече внесеното предложение.

"ДПС поиска разписването на нови конституционни промени по техен модел. Ахмед Доган (Хидроинженера), Лютви Местан (агент Павел), Йордан Цонев (Ментата) и Делян Пеевски (10) ще правят "Реформа"... Елате на служебния вход на Народното събрание всяка сутрин, докато депутатите не разберат, че искаме истинска, а не фалшива или "изтъргувана" Правосъдна реформа", се казва в призива за утрешния протест във фейсбук страницата му, озаглавена "Кафе зад Парламента за истинска Правосъдна реформа или #ОСТАВКА". 

Стотици хора са заявили в социалната мрежа, че ще отидат на протеста.

Протестите "на кафе" пред Парламента започнаха с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски, предложило Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови