Протест за Карадере на Орлов мост в неделя

OFFNews 21 март 2014 в 16:47 5872 3

Плажът на Карадере

Нов протест в защита на черноморския плаж Карадере организират граждани чрез Фейсбук. Протестът се събира в неделя в София в 17 часа край езерото Ариана на пл. Орлов мост.

Демонстрантите настояват правителството да отмени решението си да даде сертификат за първокласен инвеститор на кандидата за застрояване на дивата черноморска местност фирма „Мадара Юръп“. Гражданите искат също спешно да бъдат приети законови поправки, с които да се спре строителството в защитените зони по Черноморието – в това число проектите за Карадере, Иракли, брега на природен парк „Странджа“, местността Камчийски пясъци, дюните на Несебър и др. (Вчера депутатите от всички партии в парламентарната група по регионално развитие единодушно отхвърлиха такова предложение, внесено от независимия Светлин Танчев - бел.ред.).

Ето анонса на протеста, публикуван във фейсбук групата:

Въпреки протестите, предизборните обещания и законите, правителството дава рамо на застрояването на Карадере от офшорка с незнайни собственици. По супер нагъл начин - чрез подписан Меморандум за приоритетна инвестиция, за да се избегнат законови процедури и да се залъжат едри инвеститори, че проектът е в кърпа вързан. 

Министърката на околната среда Искра Михайлова очевидно е твърде ниско и не е запозната с далаверата: преди месец тя обяви, че в РИОСВ няма постъпили инвестиционни намерения за Карадере. Навярно защото в проекта е замесено името Станишев - един от архитектите на проекта е арх. Георгий Станишев, брата на Сергей. 

В обхвата на две защитени зони по Натура 2000 са предвидени 1200 самостоятелни жилищни единици, в сгради от 1 до 5 етажа. При спазване на законите проектът е обречен! Но закони за управляващите явно няма, а местните общинари ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Карадере.

Инвеститорите - Мадара Юръп, са обявени за приоритетни и ще бъдат обслужвани по Закона за насърчаване на инвестициите, независимо, че са офшорна компания. Припомняме, ЕС има директива, която цели собствеността на офшорките да е ясна до физическо лице и участието им да е ограничено. При нас закона за офшорките беше направен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, виждаме кого обслужват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!