Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Протест в защита на Карадере от 18 часа в София

OFFNews 20 март 2014 в 07:44 20885 8

Проектът за
Проектът за "Блек сий гардънс" на архитектите Норман Фостър и Георгий Станишев.

Днес от 18 часа пред Министерския съвет ще има протест под надслов "Да спрем застрояването на Карадере".

След 18:30 часа протестът ще се премести пред Министерството на икономиката.

Демонстрацията е провокирана oт вчерашната новина, че едно от малкото незастроени кътчета по Черноморието може да остане в историята, след като кабинетът е одобрил подготовката на инвестиционен проект за 100 млн. лв. в местността „Карадере“, южно от Варна.

До момента участие в протеста са заявили около 700 души.

"Въпреки протестите, предизборните обещания и законите, правителството дава рамо на застрояването на Карадере от офшорка с незнайни собственици. По супер нагъл начин - чрез подписан Меморандум за приоритетна инвестиция, за да се избегнат законови процедури и да се залъжат едри инвеститори, че проектът е в кърпа вързан.", пише във Фейсбук страницата на събитието.

Решението на правителството е неразбираемо от гледна точка на позицията на БСП срещу застрояването на Черноморието. В началото на януари 2013 година БСП внесе в Народното събрание проект за мораториум за забрана на строежите край морето.

Предлагаше се мораториумът, който бе представен лично от лидера на партията Сергей Станишев, да обхваща местностите Карадере, Иракли Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос, брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо", Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

Тогава БСП настоя екоминистерството да обяви всички тези местности за защитени теротории в рамките на парк "Българско Черноморие". Малко над година по-късно правителство на БСП даде зелена светлина за застрояването на Карадере.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews